A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

З офіційних доходів жителів Рівненщини до бюджету надійшло понад 8,5 млрд грн ПДФО

Дата: 08.11.2023 11:52
Кількість переглядів: 60

Упродовж січня – жовтня цього року платники Рівненщини сплатили 85 млрд 548 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 1 млрд 717 млн грн, або плюс 25,2 відсотка. Про це повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко.

Із загальної суми податку місцеві скарбниці отримали 6 млрд  719 млн грн, що на 1 млрд 335 млн грн більше, ніж у січні – жовні 2022 року. До державного бюджету спрямовано 1 млрд 824 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Це перевищило показники аналогічного періоду 2022 року на 382 млн гривень.  

«Сплачений ПДФО із зарплати – основне джерело наповнення місцевих бюджетів. Наші спільні з керівниками громад  та представниками бізнесу зусилля у напрямі легалізації  праці сприятимуть наповненню бюджету, соціальній захищеності громадян і гідним умовам праці для кожного. Тому для фінансової спроможності кожної громади важливо, щоб усі працівники на її території мали офіційне працевлаштування»,  – наголосив в. о начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко.

Причини автоматичного скасування реєстрації ПРРО фіскальним сервером ДПС

ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що згідно з Порядком реєстрації та застосування ПРРО, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2020 № 317, скасування реєстрації ПРРО здійснюється автоматично фіскальним сервером ДПС якщо:

згідно з ЄДР юридичну особу чи ФОП припинено;

господарська одиниця, де використовується ПРРО, згідно з повідомленням про об’єкти оподаткування суб’єкта господарювання (повідомлення № 20-ОПП) закрита або не експлуатується;

в контролюючому органі наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання у зв’язку з банкрутством;

наявні дані стосовно ФОП про його смерть, недієздатність;

суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах.

Відповідно до цих вимог ДПС запроваджено модуль автоматичного скасування реєстрації ППРО засобами якого один раз на добу перевіряється наявність таких підстав, та у разі їх встановлення реєстрація ПРРО скасовується автоматично.

Для уникнення скасування ПРРО звертаємо увагу користувачів ПРРО на обов’язкове дотримання таких умов:

у разі зміни даних щодо господарської одиниці у зв’язку зі зміною її назви, адреси місцезнаходження через перейменуванням вулиць, інших об’єктів топоніміки, до контролюючого органу необхідно подати повідомлення № 20-ОПП про зміни щодо об’єкта господарювання, а не про його закриття/відкриття;

ідентифікатор об’єкта оподаткування (господарської одиниці) обліковується в контролюючих органах у прив’язці до ПРРО. Закриття ідентифікатора для об’єкта оподаткування, який закривається, розпізнається модулем як закриття господарської одиниці, де застосовується ПРРО, що є підставою для скасування його реєстрації. У зв’язку з цим закриття/відкриття об’єкта оподаткування, на який зареєстровано ПРРО, із присвоєнням йому нового ідентифікатора, потребує перереєстрації ПРРО у день присвоєння нового ідентифікатора такому об’єкту оподаткування (господарській одиниці).

Слід зазначити, що в приватній частині Електронного кабінету наявні дані про об’єкти оподаткування платника податків, які перебувають на обліку в контролюючих органах.

Рекомендуємо після подання повідомлення № 20-ОПП перевірити чи відповідають дані про об’єкти оподаткування даним про господарську одиницю та у разі виявлення розбіжностей повторно подати повідомлення № 20-ОПП  та/або здійснити перереєстрацію ПРРО.

У разі автоматичного скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання може повторно зареєструвати ПРРО на нову господарську одиницю.

Більше про ПРРО – за  посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Щодо переліку документів, які  необхідно подати разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи ФО – платнику податку, яка має статус ВПО, для реалізації права на податкову знижку

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що порядок та підстави нарахування податкової знижки регламентуються ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з Декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Відповідно до ст. 4 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» із змінами та доповненнями факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

При цьому, такі особи зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних, зокрема, щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно паспортного документа та адреси фактичного місця проживання/перебування відповідно інформації, зазначеної в довідці, шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР.

Таким чином, платник податків – внутрішньо переміщена особа подає Декларацію до контролюючого органу, до якого подано зазначені вище документи та в якому перебуває на обліку (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Відповідно до п.п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ визначено , що  платник має подати заяву в довільній формі, в якій зазначається, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.
З метою перевірки зазначеної інформації у заяві мають міститись відомості, які дозволяють ідентифікувати членів сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті)).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Таким чином, для отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), платник податку – внутрішньо переміщена особа має подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку:

 Декларацію;
               копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

               копію договору оренди житла;

              копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

               заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь