A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Діти і війна: актуальні зміни в законодавстві

Дата: 03.11.2023 15:15
Кількість переглядів: 45

Фото без опису
Оксана Філіпішина старший експерт-консультант Проекту ЮНІСЕФ "Моніторинг та підтримка дітей в умовах війни", що реалізує МБО "Партнерство "Кожній дитині"

У червні Уряд ухвалив низку важливих постанов, що регулюють питання, пов'язані із захистом дітей в умовах воєнного стану. Чого вони стосуватимуться? Що змінюється? 

Порядок евакуації дітей із зони бойових дій 

Зміни до законодавства, які регулюють переміщення дітей  вкрай необхідні. Адже під час масових евакуацій цілих закладів за кордон виникало безліч непорозумінь стосовно правомірності або неправомірності переміщення та виїзду. І лише зараз, на другому році повномасштабної війни в Україні, всі ці питання вдалося врегулювати. 

Нова постанова уряду сприятиме тому, аби права  українських дітей, які були тимчасово переміщені або евакуйовані за кордон, не порушувалися. А також дозволить посилити контроль за діями усіх сторін, залучених до евакуації. Тепер зможемо захистити малечу, де би вона не знаходилися. 

Кабінет Міністрів запровадив механізм повернення як цілих груп, так і окремих дітей, евакуйованих за кордон. Дитину можуть забрати усиновлювачі чи батьки. Враховується і думка самої дитини, якщо вона заявила, що хоче повернутися. Чи вступила до навчального закладу на території України. 

Ще відтепер урядовці рекомендують військовим адміністраціям евакуювати дітей, які проживають в дитячих будинках, будинках-інтернатах або центрах соціально-психологічної реабілітації, що розташовані не менше ніж за 100 км від тимчасово окупованої території і зони бойових дій. Та не менше ніж за 50 км від кордону з Росією та Республікою Білорусь. Також – вивезти дітей із закладів, поруч із якими знаходяться об'єкти критичної інфраструктури ( на відстані не менше 2 км). 

Керівники військових адміністрацій повинні обов'язково попередити керівника закладу, де проживають діти, що заклад будуть евакуйовувати. Проте ще до цього моменту сам керівник зобов'язаний  розробити щонайменше два маршрути евакуації. 

Постанова, що регулює евакуацію дітей, стосується як внутрішнього переміщення (всередині країни) так і зовнішнього. Вона також визначає порядок повернення в Україну тимчасово переміщених (евакуйованих) дітей із закладів з-за кордону. 

Поновили усиновлення дітей – зокрема, евакуйованих за кордон

Донині не було механізму, який би дозволяв українцям всиновлювати українських дітей, евакуйованих за кордон. Уряд ухвалив постанову, яка це  урегулює.

Це дуже довгоочікуваний документ для сотні родин, які хочуть прийняти дитину у свою сім'ю. Знайомитися з дітьми кандидати в усиновлювачі зможуть онлайн. І це особливо важливо ще й тому, що  60% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які стоять на обліку з усиновлення, – переміщені за кордон. 

Зміни торкнулися й іноземців. Громадяни інших країн, які перебувають в шлюбі з українцями/ками – зможуть усиновити дитину свого чоловіка/дружини. Досі цього не дозволяли, а механізм усиновлення українських дітей подружжями (іноземець та громадянин України) взагалі був відсутній. 

Всі діти, які постраждали від війни – зможуть отримати статус "Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів"

Раніше на отримання цього статусу мали право лише діти, які проживали на територіях антитерористичної операції або виїхали звідти. Наразі, коли в Україні вже другий рік триває повномасштабна війна, таке обмеження територією АТО очевидно недоцільне. 

Завдяки новій постанові, отримання статусу "Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів" більше не залежить від місця проживання. Право на нього мають всі діти, які отримали поранення, контузію, інвалідність або зазнали фізичного, сексуального чи психологічного насильства внаслідок війни. І в майбутньому, після нашої Перемоги ,цей статус дозволить дитині претендувати на компенсацію від держави-агресора. 

Всі ці зміни та доповнення до законодавчих актів, безумовно, сприятимуть тому, щоби ризиків для дітей поменшало. І якомога більше із них – потрапили з інтернатних закладів до родин. 

Проте існує ряд інших  питань, які ще треба вирішити: як покращити догляд та виховання дітей у сімейних формах виховання (опікунських та прийомних сім'ях, ДБСТ) удосконалити механізми прийняття рішень щодо найкращих інтересів дитини.  Зараз наша організація уже  готує низку пропозицій для зміни законодавчих актів. Подамо їх на розгляд  Міністерству соціальної політики України. 

Матеріал створений в рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraine на замовлення Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби України

Автор:  

Джерело: rubryka.com


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь