A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи можливо змінити ім'я дитини та як це зробити?

Дата: 19.10.2023 14:33
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

Імʼя… Імʼя - це не лише спосіб звернення до людини, а й, головним чином, як нам каже український Цивільний кодекс, спосіб ідентифікації її як субʼєкта цивільних правовідносин. Хоча імʼя присвоюється одночасно з державною реєстрацією народження дитини, інколи трапляються ситуації, коли виникає бажання/потреба його змінити.

Чи можливо змінити імʼя дитині та які особливості цього процесу існують, #ВідповідаєЮрпорадник.

⁉️Запитання: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, моїй дитині 3 місяці. Звернулись до місцевого органу, де отримували свідоцтво про народження, з проханням написати заяву про зміну імʼя дитини (змінити кілька літер). Отримали відповідь, що це неможливо зробити, доки дитина не заговорить. Потім треба буде зібрати документи з садочку, лікарні про те, що дитина відгукується на інше імʼя і лише тоді писати звернення із проханням його змінити. Чи дійсно ця процедура така складна? Чи можливо внести зміни до свідоцтва про народження або отримати нове зараз?

✅Відповідь:

Відповідно до ст. 7 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 р. дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на імʼя і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Схожі принципи закріплені і в українському Сімейному кодексі:

☑️Реєстрація народження дитини провадиться органом ДРАЦС з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові (ч.3 ст.144 СК України).

☑️Імʼя дитини визначається за згодою батьків.

☑️Імʼя дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матірʼю дитини (ч.1 ст.146 СК України).

☑️Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько (ч.2 ст.146 СК України).

❓Як же бути зі зміною імені?

Відповідь залежить від віку дитини та, звісно, від низки обставин.

1️⃣Особа, яка досягла 16 р. має право вільно змінити своє імʼя за своїм бажанням (ч. 1 ст. 149 СК України).

2️⃣Неповнолітня особа від 14 до 16 р. має право змінити імʼя за своїм бажанням, проте додатково на це вимагається згода обох батьків (ч. 1 ст. 149 СК України).

3️⃣До досягнення 14 р., якщо дитина фактично має власне імʼя, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, за заявою одного з батьків за їх обопільною згодою (висловленою особисто або подається нотаріальна згода другого з батьків) (п. 2.10 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання (далі - Правила)).

☝️На практиці часто виникає питання, навіть якщо нема спору між батьками щодо зміни імені дитини, а з якого віку дитини фактично можна скористатися цією нормою, адже часто працівники ДРАЦС кажуть, що варто чекати поки дитина досягне якогось конкретного віку та зможе висловити свою думку (наприклад, 6 р.)

Насправді, конкретного віку законодавцем не встановлено, проте дійсно, аби ДРАЦС провів реєстрацію зміни імені, батьки дитини мають надати докази того, що дитина має інше власне імʼя, на яке реагує і сприймає його.

Як свідчить судова практика, доказами можуть слугувати письмові висновки викладача дитячого садка, дитячого психолога про те, що дитина відгукується на інше імʼя.

При цьому вік, з якого дитина спроможна асоціювати себе із конкретним імʼям і реагувати на нього, визначається індивідуально.

❗️Звертаємо увагу, що така норма існує, у першу чергу, з метою захисту інтересів дитини, аби не склался ситуація, що її імʼя бездумно зазнає змін.

4️⃣До досягнення 1 р., у звʼязку з тим, що при державній реєстрації народження дитині присвоєно власне імʼя без урахування побажань обох або одного з батьків.

❓Про які випадки йдеться?

Насправді, це виняткові випадки, наприклад:

◾️імʼя дитини реєструвалося за заявою іншої уповноваженої особи (як приклад, цю процедуру здійснювали не батьки, а бабуся дитини і всупереч побажанням батьків вказала інше імʼя);

◾️ДРАЦС не захотів реєструвати запропоноване батьками імʼя, а батьки не сперечалися, аби швидше отримати свідоцтво про народження дитини;

◾️один з батьків обрав імʼя дитині без згоди другого тощо.

☝️На практиці важливо розуміти, що, якщо у першому випадку є великі шанси змінити імʼя дитини у позасудовому порядку, то в інших випадках такі шанси менші.

❓То як бути у Вашій ситуації?

➡️Першочергово важливо розуміти, із якої причини варто змінити імʼя дитині. Якщо обоє з батьків вирішили, що їй більше пасуватиме інше імʼя, то зміна буде можлива за заявою батьків до 14 р. за умови доведення, що дитина асоціює себе із цим фактичним імʼям. У цьому разі доведеться дочекатися, коли вік дитини дозволить їй сприймати імʼя і надати відповідні докази.

➡️У разі якщо при державній реєстрації народження дитині було присвоєно власне імʼя без урахування побажань батьків, Ви можете змінити його у ДРАЦС до досягнення дитиною 1 р. за обопільною заявою із батьком дитини. Якщо ж ДРАЦС Вам відмовить, Ви зможете оскаржити цю відмову у судовому порядку.

➡️У разі якщо батько дитини присвоїв їй інше імʼя, із яким Ви не згодні, то спір між батьками щодо зміни власного імені дитини до 14 р. у цьому випадку може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

__________________________

ℹ️Більше про освітні питання - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «Сім'я, освіта, захист» ➡️ «Доступ до освіти»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БФ «Право на захист», і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Ані Європейський Союз, ані Норвезька рада у справах біженців не несуть за неї відповідальність.

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь