A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Набрав чинності Заокн про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон

Дата: 19.10.2023 14:31
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

14 жовтня набрав чинності Закон №2982-IX від 20.03.2023 р. (далі - Закон), яким внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном. Які основні новели пропонуються Законом, розповідаємо у постійній рубриці #Новини.

1️⃣Ліцензування посередництва у працевлаштуванні за кордоном скасовується, натомість запроваджується принцип декларування.

2️⃣Ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, отримані до набрання чинності цим Законом, втрачають чинність 14 квітня 2024 року.

☝️Для здійснення ж посередництва необхідно буде:

➡️бути зареєстрованим за видом економічної діяльності з посередництва у працевлаштуванні та мати зареєстроване місце провадження господарської діяльності;

➡️мати укладений з іноземним роботодавцем зовнішньоекономічний договір про надання одноіменних послуг та реєстраційні документи роботодавця;

➡️подати декларацію до 14 квітня 2024 року (⚠️стосується надавачів послуг, які провадили діяльність і до набрання чинності Законом, для “нових” посередників діятиме вимога виконати умови до початку надання послуг).

3️⃣Перелік субʼєктів, які задекларували свою діяльність має бути відкритим і розміщеним на сайті Мінекономіки.

4️⃣За порушення принципу декларування (іншими словами за провадження діяльності без належного дозволу) встановлюється відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 20 мінімальних заробітних плат на момент виявлення порушення.

5️⃣Також запроваджується відповідальність у вигляді штрафу за стягнення додаткової винагороди із працівників (на сьогодні ця сума становить від 59 500 до 68 000 грн).

☝️Тобто за концепцією саме роботодавці мають оплачувати послуги посередників із працевлаштування за кордоном.

6️⃣На посередника із працевлаштування за кордоном покладається низка обовʼязків, зокрема:

➡️до виїзду для працевлаштування за кордоном надати громадянину:

◾проект трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем;

◾контактні дані консульських установ України у державі перебування;

◾інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), передбачені законодавством України та законодавством держави місцезнаходження роботодавця;

➡️вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном;

➡️безоплатно консультувати громадян про переваги легального працевлаштування за кордоном, характер майбутньої роботи, умови та розмір оплати праці, умови проживання в державі перебування тощо.

7️⃣Окрім того, у Законі приділено увагу низці чутливих понять:

➡️встановлено заборону посередника із працевлаштування вимагати, зберігати чи використовувати інформацію про стан здоров'я громадянина або використовувати таку інформацію для визначення його придатності до роботи без письмової згоди громадянина;

➡️встановлено заборону пропонувати громадянам роботу, що має ознаки неформальної зайнятості, а також таку, що приховує справжню мету та предмет роботи, або залучати до роботи, яка не визначена трудовим договором (контрактом).

❗️У звʼязку із тим, що з початком повномасштабного вторгнення чимало наших громадян шукають захисту в інших країнах, окреслені зміни повинні мати позитивний вплив, зокрема у боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном та протидії торгівлі людьми.

⚠️Юридичний порадник для ВПО нагадує важливі контакти:

◾Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

📞0 800 505 501

📞527

◾Перелік контактів, куди можна звернутися перебуваючи за кордоном 👉https://cutt.ly/J9wckgP

◾Посилання, за яким можна знайти контакти дипломатичної установи України у країні перебування 👉https://cutt.ly/O9wvIwP

_____________________

ℹ️Більше розʼяснень з трудових питань і зайнятості - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Вибрати питання” ➡️ “Трудові питання/ФОП”👇

ℹ️Більше інформації про протидію торгівлі людьми 👉 “Вибрати питання” ➡️”воєнний стан” ➡️“воєнні злочини” ➡️“окремі категорії” ➡️3️⃣ ➡️“торгівля людьми”👇

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БФ «Право на захист», і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Ані Європейський Союз, ані Норвезька рада у справах біженців не несуть за неї відповідальність.

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь