A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Нова комплексна соціальна послуга психосоціальної підтримки з формування життєдіяльності

Дата: 18.10.2023 12:38
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Труднощі, із якими українці стикаються щодня, впливають на наш психоемоційний стан, і ми не завжди можемо самостійно впоратися з проблемами, які накопичуються. Нам як ніколи потрібно навчитися розвивати у собі вміння життєстійкості.

✨Наразі в Україні немає єдиного стандарту психосоціальної допомоги у громадах під час надзвичайних ситуацій в умовах війни. Саме тому Міністерство соціальної політики України запроваджує нову комплексну соціальну послугу психосоціальної підтримки з формування життєстійкості.

✅ Головною метою послуги є підтримка психічного здоров’я населення та зниження загального рівня стресу і тривожності; адаптація суспільства до нових умов життя, кризових ситуацій, набуття навичок стресостійкості; розвиток батьківського потенціалу та підвищення соціальної згуртованості громади.

✅ Форма надання послуги: групова, сімейна, індивідуальна.

✅ Що передбачає послуга:

▪️Консультування.

▪️Надання психологічної допомоги та підтримки.

▪️Оцінка потреб отримувача та визначення дорожньої карти, допомога у контактуванні з іншими фахівцями.

Інформування з питань соціального захисту, медичних послуг, ▪️правової допомоги.

▪️Організація клубів за інтересами, зокрема батьківських сімейних клубів.

▪️Організація простору безпеки та розвитку з елементами арттерапевтичних засобів, ігрової терапії.

▪️Організація роботи груп взаємодопомоги.

▪️Координація діяльності та навчання волонтерів.

▪️Проведення навчання для громадських діячів, волонтерів, представників закладів освіти, охорони здоров’я, органів місцевого самоврядування, жителів громади з основ психічного здоров’я, протоколів поведінки у кризових ситуаціях.

▪️Просвіта з питань психічного здоров’я, навчання прийомам емоційного та психологічного розвантаження, релаксаційних технік.

Для того, щоб ця послуга запрацювала і була ефективною, Міністерство соціальної політики передбачає навчання фахівців відповідно до стандартів міжнародних практик, яке буде проходити у співпраці з міжнародними партнерами і в рамках проєктів. Навчання буде здійснюватися у таких напрямках як: стандарти консультування осіб, сімей, груп; техніки емоційного та психологічного розвантаження, волонтерський менеджмент; принципи та методи роботи фахівців першого контакту.

Наразі це буде експериментальний проєкт і громади мають можливість заповнити заявку на участь та надіслати необхідний пакет документів для відбору до Мінсоцполітики. Це можна починати робити вже зараз*.

Для цього необхідно вказати наступну інформацію:

☑️кількість жителів ТГ;

☑️наявність приміщення для надання послуги, яке має визначити сама громада;

☑️рішення про виділення приміщень комунальної форми власності (за потреби);

☑️соціальний паспорт або стратегію/план соціального розвитку ТГ, інші акти, які визначають соціально-економічний розвиток (за наявності);

☑️результат визначення потреб жителів ТГ у соціальних послугах (за наявності);

☑️ письмова згода благодійника надати благодійну пожертву для облаштування та забезпечення приміщення (за наявності).

До кінця жовтня 2023 року Мінсоцполітики обіцяє визначити перелік громад-учасників, а у листопаді Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗОІ) оголосить конкурс на надавачів комплексних послуг та з переможцями укладе договір. Після цього Мінсоцполітики спільно з ФСЗОІ надасть методичну допомогу з питань реалізації проєкту громадам та надавачам соціальних послуг. Впродовж 2024 року відбудеться апробація надання комплексної соціальної послуги.

💻З усіма питаннями звертайтеся за адресою o.i.verlynska@mlsp.gov.ua — Олександра Верлинська, координатора експерементального проєкту.

*Якщо ваша громада має бажання запровадити у себе надання комплексної послуги психосоціальної підтримки з формування життєстійкості, але не встигає подати заявку зараз така можливість зберігатиметься у межах часу дії проекту за умови наявності відповідних умов (до 31.12.24р.) йдеться на сайті Мінсоц.

Маємо великі сподівання на реалізацію нової важливої соціальної послуги з формування життєстійкості, яка як ніколи на часі для українського суспільства.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»

Джерело: Українська мережа за права дитини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь