Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Зайнятість студентів: що потрібно знати для вдалого старту?

Дата: 06.07.2023 17:28
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Можливість працювати для студентів є не лише гарантією фінансової самостійності, але й хорошим варіантом набуття практичних навичок ще під час навчання. У свою чергу, для роботодавців це чудовий шанс залучити до роботи перспективні кадри. #PROтрудовіправа

Проте на практиці студенти доволі часто стикаються із негативною ситуацією, коли роботодавці користуються необізнаністю молодих спеціалістів, протиправно відмовляють у працевлаштуванні або іншим чином порушують їх права.

Тому сьогодні Юридичний порадник для ВПО у рубриці #МолодіPROпрацю спростує поширені міфи та відповість на проблемні запитання, із якими стикаються студенти при працевлаштуванні.

⁉️Студенти не мають права офіційно працювати

❎МІФ. Законодавство не містить заборони студентів працювати.

Більше того, про що ми згадували неодноразово, відповідно до ч. 4 ст. 24 КЗпП особа не може бути допущена до роботи без укладення трудового договору.

Тобто студент має право працювати і повинен бути працевлаштований офіційно.

⁉️Студент денної форми навчання є сумісником, а університет - основним місцем роботи, тому його “незручно” працевлаштовувати

❎МІФ. Під час навчання між студентом та навчальним закладом не виникає трудових відносин і не укладається трудовий договір, а отже навчання не є основною роботою студента.

Аналогічна позиція висловлена Пленумом Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. № 13 👉 http://surl.li/ismfn та Мінсоцполітики у Листі №198/06/186-15 від 25 травня 2015 р. 👉 http://surl.li/dexxn

Окрім того, навіть якби студент мав основне місце роботи і бажав працевлаштуватися за сумісництвом - це його право, яке не створює роботодавцю додаткового клопоту.

⁉️Заклад вищої освіти має заводити студенту трудову книжку

❎МІФ, оскільки здобуття освіти не є роботою, то і трудова книжка не заводиться.

Окрім того, наразі облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі, тобто роботодавцю достатньо подати відомості уповноваженому органу. Проте на вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка має бути обовʼязово оформлена роботодавцем не пізніше 5 днів після прийняття на роботу в силу Закону.

⁉️Студент може працювати тільки неповний день, тому його “не вигідно” працевлаштовувати

❎МІФ. Студенти можуть бути працевлаштовані на умовах повного робочого дня, тобто за 40-годинним робочим тижнем.

⚠️Виняток!

🔺Неповнолітні студенти-працівники віком 16-18 років - для них відповідно до ст. 51 КЗпП встановлюється 36-годинний робочий тиждень.

🔺Клінічні ординатори, асистенти-стажисти, аспіранти, докторанти, які навчаються за денною формою здобуття освіти (з відривом від виробництва) - вони мають право на роботу у режимі неповного робочого часу (не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою).

⁉️Чи правда, що якщо студент працевлаштується, то не матиме права на стипендію?

❎МІФ. Факт працевлаштування не впливає на право студента на отримання стипендії. Відповідно до постанови Кабміну №882 від 12 липня 2004 р. 👉http://surl.li/iuekl, стипендії призначають студентам за результатами навчання у професійно-технічних і вищих навчальних закладах (наукових установах). Аналогічна ситуація і з академічною стипендією клінічних ординаторів, аспірантів та докторантів (у разі їх зайнятості не більш як на 0,5 ставки).

⁉️Чи мають право працюючі студенти на додаткові відпустки?

✅Так, студентам:

➡️вечірніх відділень професійно-технічних навчальних закладів надається додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів загальною тривалістю 35 календарних днів протягом навчального року (ст.14 ЗУ “Про відпустки”);

➡️які навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки тривалість яких залежить від рівня акредитації навчального закладу та характеру освітньої потреби (настановні заняття, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів складання державних іспитів, написання дипломного проєкту тощо) (ст.15 ЗУ “Про відпустки”).

⁉️Чи може студент працевлаштуватися лише на період літніх канікул?

✅Так. Навіть якщо Ви шукаєте роботу лише на період літніх канікул, роботодавець зобов'язаний працевлаштувати Вас офіційно - для таких випадків передбачений строковий трудовий договір.

⚠️Юридичний порадник для ВПО нагадує! Для отримання персональної консультації юриста із питань трудового права та зайнятості можна:

1️⃣написати на e-mail 👉chatbot@r2p.org.ua (пн-пт 09:00-18:00);

2️⃣залишити запитання під цим постом.

_________________

ℹ️Детальніше про трудові відносини - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Вибрати питання” ➡️ “Трудові питання/ФОП”:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

GIZ Ukraine

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь