Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Відпочинок та відпустки VS воєнний стан

Дата: 06.07.2023 17:20
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Відповідно до ст. 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок. Чи зберігається таке право в умовах воєнного стану та яким категоріям працівників може бути обмежено право на відпочинок, розглянемо сьогодні детальніше. #МолодіPROпрацю #PROтрудовіправа

⁉️Які ж особливості та обмеження встановлені стосовно часу відпочинку та відпусток?

1️⃣Тривалість робочого часу напередодні вихідних і неробочих днів не скорочується на одну годину.

2️⃣У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день не переноситься на наступний після святкового або неробочого.

3️⃣Кабмін не вносить пропозицій підприємствам, установам, організаціям про перенесення вихідних та робочих днів, а роботодавець, у свою чергу, не переносить вихідні та робочі дні.

☝️Наприклад, День Незалежності (державний вихідний) припадає на четвер. До введення воєнного стану Кабмін за 3 місяці до такого дня вніс би пропозицію, щоб пʼятниця також була вихідним днем (тобто, 4 вихідні поспіль) і відпрацювалася у наступну суботу. Роботодавець у разі згоди з рекомендацією, за 2 місяці до таких вихідних, мав видати наказ (розпорядження) про перенесення вихідних і робочих днів.

4️⃣Робота у вихідні дні не забороняється.

☝️Нагадуємо, статтею 71 КЗпП заборонена робота у вихідні дні, окрім виняткових обставин і лише за попереднім погодженням з профспілкою, проте у воєнний час ця заборона не діє.

5️⃣У святкові та неробочі дні, які передбачені ст. 73 КЗпП 👉 https://cutt.ly/j5n5aPL, не встановлюються вихідні дні.

☝️Тобто, роботодавець має повне право не оголошувати вихідний, для прикладу, у Міжнародний жіночий день або День праці на період дії воєнного стану.

❗Важливо! Оплата праці в такі дні здійснюється як за звичайний робочий день, а не як за роботу у святковий чи неробочий.

6️⃣При визначенні тривалості щорічних відпусток ВРАХОВУЄТЬСЯ робота у святкові і неробочі дні, які передбачені ст. 73 КЗпП 👉 https://cutt.ly/j5n5aPL

☝️Нагадуємо, відповідно до ст. 78-1 КЗпП, яка діє в мирний час, святкові і неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються.

Проте, ця норма працює виключно при визначенні тривалості щорічної відпустки і соціальної додаткової відпустки на дітей. Тобто, якщо на період щорічної відпустки або соціальної додаткової відпустки на дітей припали святкові або неробочі дні, визначені у ст. 73 КЗпП, то на ці дні така відпустка продовжується, але святкові або неробочі дні не оплачуються.

❗Важливо! На час воєнного стану ці відпустки не продовжуються.

7️⃣Тривалість щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

☝️Якщо тривалість щорічної відпустки працівника більша, ніж 24 дні, її різниця переносить на період після скасування воєнного стану.

❗Важливо! Обмеження тривалості відпустки - право, а не обовʼязок роботодавця.

8️⃣Роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

❗Виняток:

🔴відпустка у зв’язку вагітністю та пологами;

🔴відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

9️⃣Працівник може брати відпустку без збереження заробітної плати більше 15 днів на рік. У мирний час діяло обмеження до 15 днів.

🔟Працівник, який:

🅰️виїхав за межі території України АБО

🅱️набув статусу ВПО

має беззаперечне право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але НЕ більше 90 календарних днів.

❗Важливо! Відпустка більшої тривалості також може надаватися, але у такому разі необхідне погодження роботодавця.

☝️При цьому час перебування у такій відпустці “за свій рахунок” не зараховується до страхового стажу та стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

__________________

ℹ️Детальніше про відпустки та вихідні - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Вибрати питання” ➡️ “Трудові питання/ФОП” ➡️ ”умови праці, гарантії” ➡️ “відпустки, вихідні”:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

GIZ Ukraine

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь