A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Перша робота: лайфхаки при працевлаштуванні

Дата: 21.06.2023 15:21
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Статтею 43 Конституції України закріплено право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку особа вільно обирає або на яку вільно погоджується. У новій рубриці #МолодіPROпрацю Юридичний порадник для ВПО розповість, на що варто звернути увагу, влаштовуючись на роботу вперше, та як запобігти потенційному порушенню Ваших прав. #PROтрудовіправа

1️⃣Офіційне працевлаштування

Молодому працівнику, починаючи свій карʼєрний шлях, варто знати, що відповідно до ч. 4 ст. 24 КЗпП особа не може бути допущена до роботи без укладення трудового договору.

Не допускайте порушення Ваших прав, адже тільки уклавши трудовий договір, Ви зможете розраховувати на звичні для всіх трудові гарантії: нормований робочий час та відпочинок, вчасну виплату заробітної плати, “лікарняний” і відпустку тощо.

❗️Важливо! Часто роботодавець відмовляє в укладенні трудового договору із мотивації: “Навіщо укладати трудовий договір на 1-2 місяці. Ба більше, це не передбачено у законодавстві”.

❎МІФ. КЗпП прямо гарантована можливість укладення строкового трудового договору (контракту).

⁉️А що таке ЦПХ?

Мова йде про договір цивільно-правового характеру, предметом якого є НЕ процес праці, а її кінцевий результат. Тобто, укладення такого договору не породжує трудових відносин.

За таким договором особа виконує певну роботу (надає послугу) і отримує кошти за результат. При чому на неї не поширюються права працівника, передбачені трудовим законодавством (наприклад, право на відпустку, право на оплату праці не нижче встановленого законодавством рівня тощо).

❗️Важливо! Укладення договору ЦПХ замість трудового є незаконним, проте, якщо Ви дійсно надаєте послугу без ознаки трудових відносин (наприклад, відремонтували ноутбук, провели маркетинговий аналіз ринку), то цей варіант абсолютно прийнятний. Більше того, якщо замовник ФОП або юридична особа, вони мають сплатити за Вас податки, які будуть враховані для страхового стажу.

⁉️А можна відкрити ФОП?

✅Звісно. Нерідко робота “самому на себе” є оптимальним варіантом для молодого спеціаліста, адже надає можливість обрати зручну для себе систему оподаткування та бути вільним у використанні власного ресурсу. Проте, це і додаткова відповідальність: самостійна сплата податків, звітність тощо.

2️⃣Заборона дискримінації

Відповідно до ст. 22 КЗпП, законодавством можуть встановлюватися вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника.

❗️Важливо! Це не означає, що роботодавець може відмовити у працевлаштуванні через молодий вік працівника із власних переконань. Йдеться про те, що не є дискримінацією встановлені законодавством вікові обмеження. Наприклад, на посаду судді не може бути призначена особа молодша 30 р.

⁉️Як бути, якщо в описі вакансії не було вимоги до наявності стажу роботи, а тепер роботодавець відмовляє через Ваш вік і відсутність досвіду?

✅На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, роботодавець зобовʼязаний надати письмову відмову, яка може бути оскаржена у судовому порядку.

3️⃣Випробувальний термін

Відповідно до ст. 26 КЗпП випробувальний термін молодим робітникам після закінчення професійних навчально-виховних закладів, молодим спеціалістам після закінчення вищих закладів освіти ❎НЕ встановлюється.

❗️Важливо! На період воєнного стану ці правила НЕ діють. Таким чином, наразі встановлення випробувального терміну є законним.

4️⃣Умови праці

Трудове законодавство передбачає обовʼязок роботодавця ДО початку роботи проінформувати працівника, зокрема, про:

➡️місце роботи (адреса підприємства) і персональне робоче місце (наприклад, стіл в офісі);

➡️забезпечення необхідними для роботи засобами;

➡️перелік посадових обов’язків;

➡️права та обов’язки, умови праці;

➡️правила внутрішнього трудового розпорядку або умови встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку;

➡️тривалість щорічної відпустки, умови та розмір оплати праці тощо,

➡️а також провести інструктаж з питань охорони праці.

__________________

ℹ️Детальніше про трудові відносини - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Вибрати питання” ➡️ “Трудові питання/ФОП”:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

GIZ Ukraine

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь