A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Як розлучитись з особою, яка проживає на ТОТ: алгоритм дій на реальному прикладі

Дата: 13.03.2023 12:33
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Розлучення — складний процес навіть за сприятливих обставин, а в сьогоднішній ситуації — тим паче. Саме цей міф розвіяла адвокат, відповівши на питання про підсудність, строки розгляду та формат розлучення із особою, що проживає на тимчасово окупованій території. (Джерело: ЗіБ)

Користуйтеся консультацією: Правила поділу майна подружжя

Від фабули до позову

Про правові аспекти розірвання шлюбу з особою, яка проживає на території, що тимчасово не контролюється урядом України розповіли у Вищій школі адвокатури в межах вебінару. Лектор заходу адвокат, член комітету з сімейного права Національної асоціації адвокатів України Людмила Гриценко поділилась з учасниками алгоритмом дій у даній ситуації на прикладі реальної справи.

Її знеособлена фабула полягає у такому: клієнтом є Максим, який до початку воєнних дій проживав та був зареєстрований в Донецьку. Однак зараз він проживає в Черкасах. Максим хоче розлучитись, оскільки протягом останніх 5 років сім’я існує лише формально. При цьому від шлюбу у подружжя є 12-річний син. Син та дружина проживають на непідконтрольній території в м.Донецьк (Ворошиловський р-н).

Тож з чого варто починати? Для початку визначитись із тим, чи можливо розірвати такий шлюб через органи державної реєстрації. Очевидно, що в даній ситуації — ні. Бо, по-перше, у подружжя є спільна дитина, а по-друге одна зі сторін не визнана безвісно відсутньою або недієздатною.

Однак, Л.Гриценко звернула увагу на те, що норма ст.106 Сімейного кодексу говорить про наступну можливість: якщо подружжя не мало спільних дітей, і один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя. Адвокат зазначила, що цей механізм і справді працює, хоча не є дуже поширеним.

Оскільки вказане у фабулі подружжя має дитину, розірвання шлюбу можливе тільки через суд. Але і тут можливі два шляхи: розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя (тоді сторони мають подати письмовий договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей) — ст.109 СК або розірвання шлюбу за позовом одного із подружжя — ст.110 СК.

Наступним кроком буде визначення підсудності.

Вона може бути загальною або альтернативною. Умови альтернативної підсудності визначені у ст.28 Цивільного процесуального кодексу. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі:

якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти;

або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача;

за домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Вочевидь підстав для альтернативної підсудності Максим зі своєю історією також не має. Тобто застосовується загальна підсудність і тепер належить визначити до якого саме суду подавати позов, якщо м.Донецьк належить до ТОТ. Тут Л.Гриценко радить ознайомитись із розпорядженням про визначення територіальної підсудності справ. Для цієї конкретної справи можна визначити, що справи підсудні Ворошиловському районному суду м. Донецька тепер підсудні Селидівському міському суду Донецької області. Відповідно до інформації на сторінці суду на вебпорталі «Судової влади України» Селидівський міський суд Донецької області продовжує здійснювати правосуддя.

Далі слід визначити і оплатити судовий збір. На сайті відповідного суду можна сформувати квитанцію. Наприклад на сайті Селидівського міського суду Донецької області це можна зробити за посиланням. Оплатити таку квитанцію можна там само або використовуючи інші платіжні онлайн-інструменти.

Користуйтеся консультацією: Виплата кредиту після розлучення подружжя

Строки розгляду

Наступне, що зацікавить клієнта, — можливі строки розгляду справи. Якщо йдеться про розгляд справи у спрощеному провадженні без виклику сторін, то така процедура триватиме 1—2 місяці. Адвокат навела реальну справу №242/1031/22, в якій вдалося вкластися саме в такі строки.

Л.Гриценко зазначила, що в позові можна просити розглянути справу в спрощеному провадженні без виклику сторін, проте не всі судді підтримують такі підходи. В іншому випадку розгляд справи відбуватиметься в спрощеному провадженні з повідомленням сторін від 2 до 6 місяців. У іншій справі, що розглядалась за таким принципом (№242/1068/22), рішення було отримано трохи більше ніж через 3 місяці після подачі позову.

Що ж слід зазначати в самому позові? Перш за все, причини розрізвання шлюбу. Саме вони впливають на строк розгляду, а також на право звернутися до суду з позовом протягом вагітності та протягом одного року після народження дитини (йдеться про випадки, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини).

Спікер зазначила: важливо розуміти, що окремого свідоцтва про розірвання шлюбу зараз немає — і те, що написано в рішенні суду, буде доступно до ознайомлення органам, куди буде/ може подаватися це рішення. При цьому якщо спору про визначення місця проживання дитини немає, про це можна не зазначати в позові про розлучення.

За загальним правилом за відсутності спору щодо того, з ким із батьків будуть проживати неповнолітні діти суд може вирішити питання про залишення проживання дитини з матір’ю чи батьком одночасно з вимогою про розірвання шлюбу.

Користуйтеся консультацією: Іпотека при розлученні: як розділити квартиру

Також із зазначеного в позові матиме значення момент, з якого сторони припинили спільно проживати. Адже це вплине на вирішення подальших майнових спорів. Підписати позов може сам позивач або його представник (тут спікер спиралась на постанову Касаційного цивільного суду від 9.07.2021 у справі №607/10879/20).

Чи потрібно стороні у справі відвідувати судові засідання? Л.Гриценко, зазначила, що це право, а не обов’язок сторони до тих пір, поки суд не визнав участь сторони у справі обов'язковою. Тож достатньо направити до суду клопотання про розгляд без участі та розписати свою позицію щодо позовних вимог.

Для того, аби отримати рішення, слід написати заяву на адресу суду про отримання рішення, вказавши в заяві, що рішення суду з відміткою про вступ в законну силу просите надіслати поштою та вказати адресу.

Тож розірвати шлюб навіть за нинішніх обставин цілком можливо, головне — це бажання.

Джерело: юридичний інтернет ресурс "Протокол"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь