A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Обережно ГРИБИ!

Дата: 26.08.2021 16:11
Кількість переглядів: 1117

Фото без опису

Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;

  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;

  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

 Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  • Не збирайте гриби:

    • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

    • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

    • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

  • Не куштуйте сирі гриби на смак.

  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

  • УВАГА! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

    • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

    • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".

    • "Усі гриби в молодому віці їстівні".

    • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

    • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

    • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

    • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

    • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 Перша допомога при отруєнні грибами

  1. Викличте "Швидку медичну допомогу".

  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 Забороняється

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

  • Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь