A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ НАДАННЯ ДОЗВОЛУ БАБІ, ДІДУ, ІНШИМ РОДИЧАМ ДИТИНИ ЗАБРАТИ ЇЇ З ПОЛОГОВОГО БУДИНКУ АБО ІНШОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, ЯКЩО ЦЬОГО НЕ ЗРОБИЛИ БАТЬКИ ДИТИНИ...

Дата: 29.06.2021 12:36
Кількість переглядів: 1948

Фото без опису

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (стаття 143, пункт 4).

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: орган опіки та піклування (як правило, за місцем проживання (перебування) батьків дитини (одного з них), або у разі, якщо місце проживання (перебування) батьків дитини (одного з них) невідоме - за місцем знаходження закладу, в якому народилась або залишена дитина).

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: дід, баба як з боку матері дитини, так і батька, інші родичі, які повинні надати докази родинних зв’язків із дитиною (питання розглядається виключно у разі, коли батьки дитини (один з них) відомі).

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ: (подається заявником)

- заява;

- копія паспорту та довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) заявника (заявників);

- довідка про доходи заявника за останні 6 місяців або його декларація про доходи за останні 6 місяців;

- копія свідоцтва про народження дитини (у разі наявності).

Вищезазначений перелік документів не є вичерпним.

ОБОВ’ЯЗОК БАТЬКІВ ЗАБРАТИ ДИТИНУ З ПОЛОГОВОГО БУДИНКУ, ІНШОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я:

ОБОВ’ЯЗОК БАТЬКІВ забрати дитину з пологового будинку Є НЕОБХІДНОЮ ПЕРЕДУМОВОЮ для здійснення ними всіх інших особистих немайнових прав щодо дитини. Вказаному обов'язку батька, матері дитини кореспондує ПРАВО ДИТИНИ НА СІМ’Ю, яке в даному випадку полягає у її праві на проживання в сім'ї (ч. 3 статті 4 Сімейного кодексу України).

Оскільки під правом на сім'ю перш за все слід розуміти ПРАВО ДИТИНИ ЖИТИ та ВИХОВУВАТИСЯ У ВЛАСНІЙ РОДИНІ, то обов'язок забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я покладається на ЇЇ РОДИЧІВ.

НИМИ відповідно можуть бути:

1) МАТИ, БАТЬКО ДИТИНИ, які перебувають у шлюбі;

2) МАТИ, яка не перебуває у шлюбі. В ДАНІЙ СИТУАЦІЇ вбачається значне обмеження рівності обов'язків батька та матері дитини тому, що законом на нього не покладається обов'язок забрати дитину із пологового будинку чи з іншого закладу охорони здоров'я в тому разі, якщо він не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини;

БАТЬКО, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, БАТЬКІВСТВО ЯКОГО ВИЗНАЧЕНО у свідоцтві про народження дитини або ВИЗНАНО ЗА РІШЕННЯМ СУДУ, зобов'язаний за повідомленням служби у справах дітей, що здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, забрати дитину для утримання та виховання з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, якщо цього не зробила мати дитини. У разі якщо батько не перебуває у шлюбі, він набуває статусу одинокого батька.

3) БАБА, ДІД ДИТИНИ, ІНШІ РОДИЧІ дитини З ДОЗВОЛУ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ.

Але ВКАЗАНІ ОСОБИ НЕ ЗОБОВ’ЯЗАНІ, а МАЮТЬ ПРАВО забрати дитину з вказаних закладів. Закон містить ВІДКРИТИЙ ПЕРЕЛІК тих ОСІБ, які мають право забрати дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я. ТАКИМИ ОСОБАМИ можуть бути, крім вказаних, також повнолітні рідні сестри та брати дитини, мачуха, вітчим, тітки, дядьки, як з боку матері, так і з боку батька тощо. ЦІ ОСОБИ МАЮТЬ ПРАВО забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я навіть в тому разі, коли батьки вирішили її там залишити через істотні вади фізичного і (або) психічного розвитку, а також за наявності інших обставин, які мають істотне значення, або відмовились забрати дитину без поважних причин.

ПРАВОВЕ ЗНАЧЕННЯ ВІДМОВИ МАТЕРІ, БАТЬКА ВЗЯТИ ДИТИНУ З ПОЛОГОВОГО БУДИНКУ ЧИ ІНШОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я:

ЯКЩО БАТЬКИ не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я БЕЗ ПОВАЖНОЇ ПРИЧИНИ і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, то ВКАЗАНА ВІДМОВА Є ОДНІЄЮ З ПІДСТАВ для позбавлення їх батьківських прав (ч. 1 статті 164 Сімейного кодексу України).

ЗАЛИШЕННЯ ДИТИНИ БАТЬКАМИ у пологовому будинку або в іншому закладі охорони здоров'я, якщо вона має істотні вади фізичного і (або) психічного розвитку, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, само по собі НЕ Є ПІДСТАВОЮ для позбавлення батьків батьківських прав, АЛЕ Й НЕ ПРИПИНЯЄ батьківські обов'язки. Навіть якщо дитина знаходиться у будинках дитини, дитячих будинках та інших спеціалізованих дитячих закладах, - НЕ УСУВАЄ ЇХ ВІД ЗДІЙСНЕННЯ особистих немайнових та майнових батьківських прав та ВИКОНАННЯ обов'язків щодо дитини.

ЯКЩО БАТЬКИ ПОНАД ШІСТЬ МІСЯЦІВ без поважних причин не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її, МОЖЕ БУТИ ПРОВЕДЕНЕ усиновлення такої дитини без згоди повнолітніх батьків (ч. 2 статті 219 Сімейного кодексу України).

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: заявник або заявники, а також за наявності – інші родичі.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ: під час розгляду даного виду питань виникають спори щодо досягнення домовленості між родичами дитини та визначення пріоритетного права когось із них забрати дитину. Можуть бути виявлені сумнівні обставини під час з’ясування родинних зв’язків заявника з дитиною, доведення яких Є ОБОВ’ЯЗКОМ ЗАЯВНИКА, а також спір між родичами за місце проживання дитини. З метою врегулювання даних спорів до уваги можуть братись ДОКУМЕНТИ, надані заявниками по аналогії з пунктом 40 Порядку.

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ПРОЄКТУ РІШЕННЯ органу опіки та піклування про надання або ненадання відповідного дозволу.

РОЗГЛЯД ПИТАННЯ на Комісії, оформлення протоколу та ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ органу опіки та піклування з окресленого питання повинне відбутися у МАКСИМАЛЬНО КОРОТКІ СТРОКИ з метою забезпечення якомога швидшого вибуття дитини із закладу у сім’ю, що є її в найкращих інтересах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь