Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ЩОДО ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ НАРОДЖЕННЯ ПІДКИНУТОЇ, ЗНАЙДЕНОЇ ДИТИНИ, ДИТИНИ, ПОКИНУТОЇ В ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ, ІНШОМУ ЗАКЛАДІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я...

Дата: 29.06.2021 12:29
Кількість переглядів: 2202

Фото без опису

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України; Закони України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Порядок діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866; форми документів про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину та Інструкцій про порядок їх заповнення (наказ МОЗ та МВС від 17.12.2013 № 1095/1239), наказ МОЗ, МОН та Мінсоцполітики від 23.10.2013 № 903/1464/711 «Про здійснення обстеження для встановлення віку дитини, яка залишилась без піклування батьків та потребує соціального захисту».

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: орган опіки та піклування за місцем виявлення дитини (у тому числі за місцем знаходження закладу, в якому народилась або залишена дитина), який приймає рішення про реєстрацію народження дитини, та органи реєстрації актів цивільного стану, які безпосередньо здійснюють таку реєстрацію.

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: служба у справах дітей виконавчого органу міської, сільської, селищної ради територіальної громади.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ: (збираються службою у справах дітей)

- повідомлення-клопотання закладу охорони здоров’я, освіти, іншого закладу для дітей (у разі наявності);

- копія медичного свідоцтва про народження дитини та акт про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забирати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину;

- копія довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (у разі пропуску строку реєстрації народження дитини);

- у разі необхідності – висновок за результатами обстеження для встановлення віку дитини, яка залишилась без піклування батьків та потребує соціального захисту;

АЛГОРИТМ ДІЙ У ВИПАДКУ ВИЯВЛЕННЯ ЗНАЙДЕНОЇ АБО ПІДКИНУТОЇ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ:

У ВИПАДКУ виявлення знайденої або підкинутої новонародженої дитини ПОЗА МЕЖАМИ закладу охорони здоров'я, згідно наказу від 17.12.2013 № 1095/1239, передбачено повідомлення працівників правоохоронних органів.

У РАЗІ виявлення дитини, яку підкинуто чи знайдено ПОЗА ЗАКЛАДОМ охорони здоров'я (на вулиці, у транспорті або в інших громадських місцях) службовою особою органу внутрішніх справ за місцем виявлення дитини в присутності медичного працівника закладу охорони здоров'я, який викликається на вимогу службової особи органу внутрішніх справ, СКЛАДАЄТЬСЯ АКТ органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку. АКТ складається В ДЕНЬ ВИЯВЛЕННЯ ДИТИНИ в присутності особи, яка знайшла (виявила) підкинуту чи знайдену дитину, та понятих.

СЛУЖБОВА ОСОБА органу внутрішніх справ НЕГАЙНО ПОВІДОМЛЯЄ про виявлення такої дитини СЛУЖБУ У СПРАВАХ ДІТЕЙ за місцем виявлення дитини.

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ, до якої надійшло повідомлення про дитину, яка залишилась без батьківського піклування, ПОВИННА З’ЯСУВАТИ місце знаходження дитини, її вік, відомості про батьків або осіб, які їх замінюють, обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування, прізвище, ім'я, по батькові та адресу особи, від якої надійшло повідомлення, та отримати іншу інформацію, що має істотне значення.

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ народження підкинутої, знайденої дитини проводиться ОРГАНОМ ДРАЦС за місцем НАРОДЖЕННЯ дитини. Строки реєстрації - не пізніше ОДНОГО МІСЯЦЯ від дня народження дитини.

Правила ДОПУСКАЮТЬ несвоєчасну реєстрацію народження фізичної особи (тобто здійснену з пропуском місячного строку) у зв’язку з поважними причинами (такі причини мають бути названі та вносяться в актовий запис).

Якщо закладом охорони здоров'я встановлено, що вік підкинутої, знайденої дитини становить рік і більше, складений АКТОВИЙ ЗАПИС про народження ВКЛЮЧАЄТЬСЯ до книги поновлених актових записів про народження. Після порядкового номера актового запису зазначається: «Державна реєстрація з пропуском строку».

ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ народження підкинутої, знайденої дитини до органу ДРАЦС ПРЕДСТАВНИКОМ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ подаються наступні документи:

- ПИСЬМОВА ЗАЯВА представника органу опіки та піклування;

- ПАСПОРТ або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;

- РІШЕННЯ органу опіки та піклування про державну реєстрацію народження дитини;

- ДОВІДКА закладу охорони здоров'я про вік підкинутої, знайденої дитини.

ПРЕДСТАВНИКУ органу опіки та піклування ВИДАЮТЬСЯ СВІДОЦТВО про народження та ВИТЯГ з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ:

У ВИПАДКУ, коли БАТЬКИ підкинутої, знайденої дитини НЕВІДОМІ, прізвище, ім'я, по батькові такої дитини та відомості про батьків ЗАЗНАЧАЮТЬСЯ на підставі РІШЕННЯ органу опіки та піклування.

У графі «Місце народження» актового запису про народження зазначається місце державної реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини. У графі «Для відміток» зазначається: «Дитина підкинута (знайдена), батьки невідомі, відомості про них унесені згідно з рішенням органу опіки та піклування (найменування виконавчого органу міської, сільської, селищної ради, дата та номер рішення)».

У РАЗІ коли БАТЬКИ підкинутої, знайденої дитини ВІДОМІ, визначення походження дитини від матері та батька здійснюється з дотриманням норм Сімейного кодексу України.

У графі «Підстава запису відомостей про батька» вказується одна з підстав: місце та дата державної реєстрації шлюбу, номер актового запису; дата подачі спільної заяви батьків про визнання батьківства та проставляються підписи батьків; заява матері дитини та проставляється її підпис.

У графі «Для відміток» зазначається: «Рішення органу опіки та піклування (найменування виконавчого органу міської, сільської, селищної ради, дата та номер рішення)».

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: члени Комісії, а також, за необхідності, особи, що виявили дитину.

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей для підготовки проєкту рішення виконавчого органу міської, сільської, селищної ради територіальної громади про державну реєстрацію народження дитини.

Розгляд питання на Комісії, оформлення протоколу та прийняття рішення органу опіки та піклування з окресленого питання повинне відбутися ПРОТЯГОМ 15 ДНІВ після надходження повідомлення про таку дитину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь