A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

НА ДОПОМОГУ БАТЬКАМ ! АЛГОРИТМ РОЗГЛЯДУ КОМІСІЄЮ ПИТАННЯ ПРО НАДАННЯ ВИСНОВКУ ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ ПОБАЧЕННЯ З ДИТИНОЮ МАТЕРІ, БАТЬКА, ЯКІ ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ...

Дата: 16.06.2021 10:44
Кількість переглядів: 1442

Фото без опису

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (статті 19, 168); Типове Положення про комісію з питань захисту прав дитини, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 800).

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: виключне право на розгляд даного питання НАЛЕЖИТЬ СУДУ (за підсудністю справ відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України), проте ПРИ СУДОВОМУ РОЗГЛЯДІ є обов’язковим ВИСНОВОК органу опіки та піклування ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ, що ґрунтується на матеріалах, зібраних і досліджених на засіданні Комісії.

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: батько, мати, які позбавлені батьківських прав.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ: (збираються позивачем до суду та службою у справах дітей, Центром надання соціальних послуг):

- Ухвала суду про відкриття провадження по цивільній справі (надається позивачем);

- зафіксована думка дитини (якщо вона може її висловити) (запитується службою у справах дітей або Центром надання соціальних послуг);

- зафіксована думка осіб, з ким проживає дитина (запитується службою у справах дітей або Центром надання соціальних послуг, у разі, якщо дитина не має статусу позбавленої батьківського піклування – дитина опитується за згодою другого з батьків, не обмеженого у своїх батьківських правах);

- довідка про стан здоров’я того з батьків, який позбавлений батьківських прав і виявив бажання спілкуватись з дитиною (надається позивачем);

- копія паспорта того з батьків, який позбавлений батьківських прав і виявив бажання спілкуватись з дитиною (надається позивачем);

- характеристика на того з батьків, який позбавлений батьківських прав і виявив бажання спілкуватись з дитиною (надається позивачем);

- довідка про сплату аліментів (у разі наявності) (надається позивачем);

- висновок за результатами оцінки потреб дитини та її сім’ї, інформація про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу (надається Центром надання соціальних послуг).

ПОБАЧЕННЯ З ДИТИНОЮ МАТЕРІ, БАТЬКА, ЯКІ ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ:

МАТИ та БАТЬКО, позбавлені батьківських прав, МАЮТЬ ПРАВО бачитися з дитиною З ДОЗВОЛУ СУДУ. З цією метою необхідно подати до суду відповідну заяву про надання їм права на побачення. Розглядаючи заяву, суд перевіряє, чи не завдасть шкоди життю, здоров’ю та моральному вихованню дитини такі побачення та МОЖЕ ДОЗВОЛИТИ РАЗОВІ (шляхом встановлення конкретної дати та часу) або ПЕРІОДИЧНІ побачення (наприклад, один - два рази на тиждень тощо) з дитиною ЗА УМОВИ присутності іншої особи (стаття 168 Сімейного кодексу України).

ПИТАННЯ тривалості побачень законом СПЕЦІАЛЬНО не вирішується. ТРИВАЛІСТЬ та ПЕРІОДИЧНІСТЬ побачень матері, батька та дитини встановлюється СУДОМ у кожному КОНКРЕТНОМУ випадку ІНДИВІДУАЛЬНО в залежності від обставин справи.

ПРАВО МАТЕРІ, БАТЬКА, які позбавлені батьківських прав, на побачення з дитиною ПОКЛИКАНЕ СПРИЯТИ, з одного боку, збереженню зв'язку дитини з власними батьками, а з іншого - стимулюють батьків до їх ВИПРАВЛЕННЯ і ПОНОВЛЕННЯ батьківських прав.

ДИТИНА НЕ МОЖЕ БУТИ ПРИМУШЕНА до таких зустрічей в разі її небажання бачитись з батьками. Тут пріоритет надається ПРАВУ ДИТИНІ обирати, чи зустрічатись з матір'ю, батьком, які умисно ухилялись в тій чи іншій формі від виконання батьківських обов'язків.

НАДАННЯ ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ ВИСНОВКУ ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ ПОБАЧЕННЯ З ДИТИНОЮ МАТЕРІ, БАТЬКА, ЯКІ ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ:

Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді СУДОМ СПРАВИ побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав ОБОВ’ЯЗКОВОЮ є участь ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ, представленого належною ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ.

ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ подає суду ПИСЬМОВИЙ ВИСНОВОК щодо розв'язання спору НА ПІДСТАВІ ВІДОМОСТЕЙ, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також НА ПІДСТАВІ ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ, які стосуються справи.

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: той з батьків, який позбавлений батьківських прав і виявив бажання спілкуватись з дитиною, інший з батьків, якщо він не позбавлений батьківських прав, або особа, з якою дитина проживає, дитина, яка може висловити свою думку, інші особи, свідчення яких можуть бути корисні в процесі розгляду відповідного питання.

УВАГА! ДУМКА ДИТИНИ запитується Комісією окремо від того з батьків, який позбавлений батьківських прав, до прийняття рішення суду про дозвіл на побачення, ЗА ЗГОДОЮ другого з батьків, не обмеженого у своїх батьківських правах.

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей для підготовки ПРОЄКТУ ВИСНОВКУ органу опіки та піклування ДО СУДУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь