A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

НА ДОПОМОГУ БАТЬКАМ! АЛГОРИТМ РОЗГЛЯДУ КОМІСІЄЮ ПИТАННЯ ПРО НАДАННЯ ВИСНОВКУ ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ/НЕДОЦІЛЬНОСТІ ПОНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ...

Дата: 15.06.2021 15:19
Кількість переглядів: 590

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (стаття 169); Цивільний процесуальний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Практика застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав (постанова Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 № 3), Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'заної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини».

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: справи щодо поновлення батьківських прав розглядаються тільки (виключно) СУДОМ (за підсудністю справ відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України). Комісія лише надає рекомендацію для органу опіки та піклування, ВИСНОВОК якого є ОБОВ’ЯЗКОВИМ при судовому розгляді справи.

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: мати, батько, які позбавлені батьківських прав.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ: (збираються службою у справах дітей, Центром надання соціальних послуг або позивачем до суду):

- ухвала суду про відкриття провадження по цивільній справі про поновлення батьківських прав (надається позивачем до суду);

- копія паспорта, довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) того з батьків, який поновлюється у батьківських правах (надаються позивачем до суду);

- акт обстеження умов проживання того з батьків, який поновлюється у батьківських правах (складається службою у справах дітей із залученням інших суб’єктів соціальної роботи);

- довідка про доходи або декларація, довідка з місця роботи та характеристика того з батьків, який поновлюється у батьківських правах (надаються позивачем до суду);

- інформація (докази) про зміну поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав, у тому числі зафіксовані свідчення сусідів, родичів (надаються позивачем до суду);

- зафіксована думка осіб, з ким проживає дитина (запитується службою у справах дітей);

- зафіксована думка самої дитини (якщо вона може її висловити) (запитується службою у справах дітей або Центром надання соціальних послуг), а у разі, якщо дитина не має статусу позбавленої батьківського піклування – дитина опитується за згодою другого з батьків, не обмеженого у своїх батьківських правах);

- зафіксована думка другого з батьків, якщо він не позбавлений батьківських (запитується службою у справах дітей або Центром надання соціальних послуг);

- висновок за результатами оцінки потреб дитини та її сім’ї, інформація про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу (надається Центром надання соціальних послуг).

ХТО МАЄ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ПОНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ:

Позбавлення батьківських прав має БЕЗСТРОКОВИЙ характер. Чинним законодавством визначена можливість ПОНОВЛЕННЯ батьківських прав. Оскільки позбавити батьківських прав може лише суд, тому ПОНОВЛЕННЯ батьківських прав МОЖЛИВО тільки в СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

Так, відповідно до положень частини першої статті 169 Сімейного кодексу України: ПРАВО НА ЗВЕРНЕННЯ до суду з позовом про поновлення батьківських прав мають МАТИ, БАТЬКО, що позбавлені батьківських прав ОСОБИСТО.

Однак, ТАКОГО ПРАВА НЕ НАДАНО органам опіки та піклування, представникам батьків, діду, бабі, закладам охорони здоров'я, дитячим закладам, оскільки при поданні таких заяв цих осіб суд відмовляє у прийнятті заяви (стаття 185 Цивільного процесуального кодексу України).

ПІДСТАВИ ЗА ЯКИХ ПОНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ НЕМОЖЛИВЕ:

- якщо ДИТИНА була УСИНОВЛЕНА і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом.

- якщо на час розгляду справи судом ДИТИНА досягла ПОВНОЛІТТЯ (частини друга і третя статті 169 Сімейного кодексу України).

ПОРЯДОК РОЗГЛЯДУ СУДОМ СПРАВИ ПРО ПОНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ:

ЗАЯВА про поновлення батьківських прав ПРИЙМАЄТЬСЯ судом до розгляду незалежно від часу постановлення рішення про позбавлення батьківських прав. Це може бути місяць, декілька місяців, рік тощо, бо законом конкретно не встановлено мінімального строку звернення до суду після позбавлення батьківських прав.

СПРАВИ про поновлення батьківських прав розглядаються в порядку цивільного судочинства в загальному позовному порядку за зареєстрованим МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ або перебування відповідача із додержанням форми та змісту позовної заяви, визначеної статтею 175 ЦПК України.

ПОЗИВАЧЕМ виступає ОСОБА, яка була позбавлена батьківських прав, ВІДПОВІДАЧЕМ — другий із батьків, з яким проживає дитина, або орган опіки та піклування, якщо дитину виховує інша особа, ТРЕТІМИ ОСОБАМИ можуть бути залучені ті особи, з якими проживають діти, а також орган опіки та піклування для подання висновку за справою.

ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ повинен до початку розгляду справи надати ПИСЬМОВИЙ ВИСНОВОК про МОЖЛИВІСТЬ поновлення батьківських прав. Однак, СУД може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

СУД ПЕРЕВІРЯЄ, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і ПОСТАНОВЛЯЄ рішення відповідно до інтересів дитини.

ПРИ ВИРІШЕННІ СПРАВИ про поновлення батьківських прав одного з батьків СУД БЕРЕ ДО УВАГИ думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина,а також думку дитини, якщо вона може її висловити.

Згідно зі статтею 171 Сімейного кодексу України ДИТИНА, яка може висловити свою думку, МАЄ БУТИ ВИСЛУХАНА при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про поновлення батьківських прав. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

РІШЕННЯ СУДУ про поновлення батьківських прав ПІСЛЯ набрання ним ЗАКОННОЇ СИЛИ суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини. У разі відмови в позові про поновлення батьківських прав ПОВТОРНЕ ЗВЕРНЕННЯ із позовом про поновлення батьківських прав МОЖЛИВЕ лише після спливу ОДНОГО РОКУ з часу набрання чинності рішенням суду про таку відмову.

БАТЬКИ, ПОНОВЛЕНІ у своїх правах, знову НАБУВАЮТЬ батьківських прав і обов'язків у повному обсязі.

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: батьки, у тому числі які позбавлені батьківських прав, особи, з якими проживає дитина, а також сама дитина, якщо вона може висловити свою думку, інші особи, свідчення яких можуть бути корисні в процесі розгляду відповідного питання.

УВАГА! Думка ДИТИНИ запитується Комісією ОКРЕМО від того з батьків, який позбавлений батьківських прав, якщо відсутнє рішення суду про дозвіл на побачення у присутності або за згодою іншого з батьків, якщо він не обмежений у своїх батьківських правах.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ: на практиці члени Комісії найчастіше стикаються із НЕБАЖАННЯМ самої дитини повертатися до біологічних батьків, навіть коли вони змінили спосіб життя, тому ДУМКА ДИТИНИ тут НАБУВАЄ принципового значення.

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей для підготовки проєкту ВИСНОВКУ органу опіки та піклування про доцільність/недоцільність ПОНОВЛЕННЯ особи у батьківських правах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь