Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Урок-реквієм «Пам’ятні дзвони по дітях твоїх, Україно»

Дата: 14.05.2021 12:00
Кількість переглядів: 440

Пройду не раз відомими шляхами,

Де страх в повітрі висне до цих пір,

І хоч усе вже поросло мохами,

Його ніхто забути не зумів.

14 травня, відповідно до Постанови Верховної Ради № 4479 від 02.02.2021 р. «Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни» в Україні вшановували українців, які жертвуючи своїм життям, рятували євреїв від знищення нацистами.

З цієї нагоди бібліотекарем публічної бібілотеки-філіалу села Лісопіль біля пам’ятного знаку братньої могили костопільських євреїв безвинно замучених, розстріляних, живими закатованих німецько-фашистськими катами у 1941-1942 рр. для школярів було проведено урок-реквієм «Пам’ятні дзвони по дітях твоїх, Україно» в присутності заступника сільського голови Ковальчук Світлани Андріївни.

Захід розпочався з покладання квітів до пам’ятного знаку. Ведучі виховного заходу Ірина Роменська та Наталія Сидорчук ознайомили присутніх із жахливими сторінками Другої світової війни та Голокосту, фактами масового насильства та розстрілів євреїв, найстрашнішим з-поміж яких є трагедія у Бабиному Яру. Схожі трагедії мали місце в кожній окупованій нацистами області України, великих і малих містах та містечках.

Масовий розстріл євреїв, що мешкали в костопільському краї було здійснено в лісі неподалік с.Лісопіль. Зараз на цьому місці стоїть пам’ятний знак. За словами старожилів, людей, які прийняли тут мученицьку смерть силоміць привели, розстріляли та засипали землею. На місці розстрілу ще довго було чути стогін на видно рух землі.

Не дивлячись на жорстокість, яку проявляли німецькі кати, місцеве населення ризикувало своїм життям і як могло захищало та переховувало євреїв, за що часто платило своїм життям. У світі існує почесне звання «Праведника народів світу» для відзначення осіб, які рятували євреїв від знищення. На сьогодні такі звання присуджено 2659 українців щодо яких зібрано достатньо доказів, фактів та свідчень. Загалом українці підтримували та допомагали євреям масово і безкорисно.

В рамках виховного заходу до присутніх звернулася Світлана Андріївна, яка наголосила на важливості любові до рідного краю, необхідності знання та пам’яті його історії. Гордійчук Артем та Коробко Анастасія декламували вірші, що описували жахіття тих днів. Пам’ять невинних людей, що стали жертвами злочинних вбивств фашистів у роки Другої світової війни вшанували хвилиною мовчання.

Проведений захід справив велике враження на дітей, що свідчить про те, що вони чутливі до чужого болю та готові до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

Бібліотекар ПБФ села Лісопіль

Людмила ДУБІЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь