A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

До уваги батьків - пішоходи зобов’язані носити світлоповертальні елементи на одязі

Дата: 12.12.2020 19:04
Кількість переглядів: 766

Фото без опису

Кабінет Міністрів вніс деякі зміни до правил дорожнього руху, зокрема - зобов'язав пішоходів у темний час доби використовувати світлоповертальні елементи під час руху проїжджою частиною або узбіччям.

Так, у темний час доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи мають використовувати світлоповертальні елементи (стрічки, наклейки, жилети) або бути в одязі, який має такі елементи.

Яким нормативним актом регулюються права та обов’язки пішоходів?

Права та обов’язки пішоходів регулюються Правилами дорожнього руху, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 (далі – ПДР).

Яким документом уряд вніс зміни у ПДР щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів?

11 листопада 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року №1306» № 1105 (далі – Постанова) щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів.

Куди внесли зміни щодо прав та обов’язків пішоходів?

Постановою внесено зміни у п.4.4 ПДР щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів.

Коли необхідно використовувати світлоповертальні елементи?

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходам необхідно використовувати світлоповертальні елементи.

Темна пора доби – це частина доби від заходу до сходу сонця (п.1.10 ПДР).

Недостатня видимість – це видимість дороги в напрямку руху менше 300 м, у сутінках, в умовах туману, дощу, снігопаду тощо (п.1.10 ПДР).

Кому необхідно використовувати світлоповертальні елементи?

Пішоходам, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, необхідно використовувати світлоповертальні елементи.

Пішохід – особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-яку роботу. До пішоходів прирівнюються також особи, які рухаються в кріслах колісних без двигуна, ведуть велосипед, мопед, мотоцикл, везуть санки, візок, дитячу коляску чи крісло колісне.

Узбіччя – виділений конструктивно або суцільною лінією дорожньої розмітки елемент автомобільної дороги, який прилягає безпосередньо до зовнішнього краю проїзної частини, розташований з нею на одному рівні та не призначений для руху транспортних засобів, крім випадків, передбачених цими Правилами. Узбіччя може використовуватися для зупинки і стоянки транспортних засобів, руху пішоходів, мопедів, велосипедів (за відсутності тротуарів, пішохідних, велосипедних доріжок або у разі неможливості пересуватися по них), гужових возів (саней) (п.1.10 ПДР).

Які світлоповертальні елементи необхідно використовувати?

Пішоходам необхідно використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.

Для чого необхідно використовувати світлоповертальні елементи?

Світлоповертальні елементи необхідно використовуватидля своєчасного виявлення пішоходів іншими учасниками дорожнього руху.

Отже, з 17 листопада 2020 року всі пішоходи, які рухаються у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, проїзною частиною чи узбіччям, для забезпечення власної безпеки зобов’язані носити світлоповертальні елементи (стрічки, наклейки, жилети тощо).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь