A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

День безпечного Інтернету у Мащанському ліцеї

Дата: 11.02.2020 16:42
Кількість переглядів: 1003

     11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.

   День безпечного Інтернету відзначають щороку. Мільйони людей об’єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки онлайн та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.

     День безпечного Інтернету має на меті долучити до співпраці дітей і молодь, батьків і вихователів, освітян, педагогів і соціальних працівників, представників індустрії та політиків, надихаючи їх відігравати свою роль у створенні найкращого Інтернету.

    Тема Дня безпечного Інтернету «Разом для найкращого Інтернету» надихає всіх приєднуватися до руху та використовувати найкращий потенціал Інтернету для об’єднання людей.

         З нагоди Дня безпечного Інтернету у Мащанському ліцеї 11 лютого 2020 року вчителем інформатики Озарчуком А. В. проведено ряд заходів. Зокрема:

  • тематична виставка «Безпека дітей в Інтернеті»;
  • відеофільм «Школа виживання: які небезпеки чатують в Інтернеті» (7, 9 класи);
  • відеофільм «Що таке безпечний Інтернет?» (8 клас);
  • відеофільм «Кібер-грумінг: онлайн сексуальне насильство над дітьми» (8 клас);
  • веб-квест «неБезпечний Інтернет» (10 клас);
  • інтерактивна гра «Безпека в мережі понад усе» (11 клас).

     У веб-квесті приймали участь дві команди 10 класу – «Гуглики» та «Хромики». Учні виконували різноманітні інтерактивні вправи та завдання, пов’язані з безпекою в Інтернеті. Крім того, учасники веб-квесту мали змогу позмагатися у спритності та швидкості складання пазлів за допомогою онлайн-генератора пазлів Everyday Jigsaw. З рахунком 40:37 перемогу здобула команда «Хромики».

     Для учнів 11 класу  було проведено інтерактивну гру «Безпека в мережі понад усе». У грі приймали участь дві команди – «5-G» та «Wi-Fi». Для учасників було запропоновано 8 конкурсів: «Привітання», «Знайди слова», «Онлайн-ребуси», «Анаграма», «Склади пазл» (за допомогою онлайн-генератора пазлів Everyday Jigsaw), «Пара до браузера», «Конкурс капітанів» та «Інтерактив». З рахунком 44:33 перемогу здобула команда «Wi-Fi».

     На завершення веб-квесту та інтерактивної гри вчитель інформатики Озарчук А. В. вручив усім учасникам пам’ятки з безпечної поведінки в Інтернеті.

     Багато хто думає, що безпека в Інтернеті – це ілюзія, і бути захищеним зараз неможливо, адже веб-сайти збирають конфіденційну інформацію так тонко, що ми навіть не знаємо що саме їм відомо. Це, можливо, й так, але ця невпевненість – ще одна причина, щоб зберегти свою приватність та уникнути витоку персональних даних в Інтернет. Власне, що робити, щоб не стати жертвою комп'ютерних вірусів і різного роду інтернет-шахраїв, можна дотримуючись кількох простих правил:

  1. Завжди будьте уважні в Інтернеті. Не довіряйте листам і сайтам, невідомого автора. Якщо у вас є хоч якісь сумніви в їх достовірності – краще відмовитись від операції. Пам’ятайте, що адресу відправника електронного листа дуже легко підробити. Краще зателефонувати знайомому (від імені якого надіслано лист), переконавшись особисто у потребі допомоги.
  2. Не відкривайте ніякі підозрілі посилання. Пам’ятайте, що реальні посилання та те, що ви бачите на екрані, можуть різнитися. Ідентичність посилання та її відображення на веб-сторінці дуже легко перевірити.
  3. Завжди перевіряйте правильність адреси веб-сайтів, на яких ви виконуєте якісь фінансові операції або вводите конфіденційну інформацію. Часто шахрайські (фішингові) сайти мають адреси дуже схожі на адреси реальних веб-сайтів, але відрізняються, наприклад, однією літерою.
  4. Банки та сервіси електронної пошти не будуть починатись з http – тільки https! (протокол шифрування переданих і отриманих даних).
  5. Завжди встановлюйте антивірусну програму і фаєрвол, своєчасно оновлюючи антивірусні бази.
  6. Десять разів подумайте, перш ніж опублікувати в соціальних мережах будь-яку інформацію про себе та свої плани. Завдяки роботі сучасних пошукових систем типу Google ви більше ніколи не зможете її звідти вилучити.
  7. Не лінуйтеся заводити складні паролі (щонайменше 8 символів, де є як маленькі, так і великі літери) і не призначайте один і той же пароль для всіх Ваших облікових записів.
  8. Своєчасно оновлюйте операційну систему і софт.

За матеріалами Мащанського ліцею



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь