Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Дифтерія, правець, кашлюк: що потрібно знати

Дата: 18.07.2024 15:36
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Під час війни та природних катаклізмів завжди зростає небезпека поширення інфекцій, адже велика кількість людей втрачають звичні умови життя, перебувають разом в антисанітарних умовах та закритих приміщеннях (наприклад, бомбосховищі), мають високі ризики травмування та забруднення ран.

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків. Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці — згідно з Національним календарем профілактичних щеплень затвердженим наказом МОЗ України від 16.06.2011 № 595 (зі змінами), що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.10.2011 під № 1159/19897. Надалі ревакцинацію слід робити щодесять років. 

Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете отримати їх безоплатно. Усе, що треба зробити, — звернутися до сімейного лікаря.

Чим страшні ці хвороби?

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом і проявляється, як ангіна – горло болить, і в ньому утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Згодом стає гірше – бактерія виділяє токсин, який повністю блокує синтез білка в клітинах організму. Без цього життєдіяльність неможлива. Для лікування дифтерії використовують кінську протидифтерійну сироватку та антибіотики. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Тож вчасно вакцинуйте дітей і себе проти дифтерії.

Збудник правця живе в ґрунті, пилюці, тож заразитися правцем можна через поранення шкіри при травмі, городніх роботах і на війні, а також при укусах диких тварин, які копирсаються в землі (наприклад, білки чи їжаки). Збудник правця виділяє токсин, який блокує розслаблення м’язів, і людина помирає через параліч серцевого м’яза чи зупинку дихання. Смертність від правця навіть при вчасній медичній допомозі сягає 80%.

Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом і в старших дітей, і в дорослих проявляється нападами сильного спазматичного кашлю і триває до двох місяців. У новонароджених і маленьких дітей замість кашлю може виникати апное — зупинка дихання, судоми. Саме тому вагітним жінкам та їхньому найближчому оточенню треба зробити бустерне щеплення проти кашлюку. Оптимальний час для щеплення самої майбутньої матері – 16-32 тижні вагітності, хоча можна вакцинуватися і пізніше, якщо вчасно не вдалося.

Коли роблять щеплення проти кашлюка, правця і дифтерії?

Перше щеплення роблять багатокомпонентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий неактивні токсини і кашлюковий компонент. Останній може бути в різній формі: як цілі вбиті клітини збудника кашлюка, чи лише його фрагменти. Це трикомпонентне щеплення допоможе сформувати імунітет одразу до трьох захворювань.

Це щеплення роблять за такою схемою: у 2, 4, 6 та 18 місяців. В 6, 16 і далі що десять років роблять ревакцинацію (бустер) – але вже тільки від двох хвороб — правця і дифтерії.

Бустерне щеплення також можуть зробити в разі відкритої травми і потрапляння бруду в рану.

І, нагадуємо, коли в родині скоро з’явиться немовля, майбутня мати та все оточення роблять бустерне щеплення від кашлюка – ймовірно, це буде така ж вакцина, як колють немовлятам.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь