Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ЩОМІСЯЧНА ГРОШОВА ДОПОМОГА НА ДОГЛЯД ЗА ОСОБОЮ ІЧИ ІІ ГРУПИ ВНАСЛІДОК ПСИХІЧНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 01.05.2024 09:33
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

Наталя Квят інформує 👈

Особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, має право на щомісячну допомогу у грошовій формі. Однак, необхідність постійного стороннього догляду за такою особою з інвалідністю має визначатись висновком лікарської комісії медичного закладу.

Така соціальна підтримка надається цивільній дієздатній особі за її задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) на одній житловій площі з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу.

ЯКИЙ РОЗМІР ДОПОМОГИ⁉️

⚖️Розмір допомоги є не сталою величиною (для кожної сім’ї визначається індивідуально) та розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.04.2024 прожитковий мінімум - 2920,00 грн).

🙌Шість місяців - це два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на догляд.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ⁉️

📄 заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;

📄 декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги;

📄 висновок лікарської комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу (за встановленою формою видається лікарською консультативною комісією закладу охорони здоров’я за місцем проживання чи реєстрації особи з інвалідністю);

📄 копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, виданої особі з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, за якою здійснюється догляд.

📄 довідка про доходи (у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, ПФУ та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення). У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою про доходи до декларації додається письмове пояснення із зазначенням розміру доходів;

📄 акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи для встановлення факту догляду (подається у випадку, коли заявник проживає на одній житловій площі за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) особи з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, але має інше задеклароване /зареєстроване місце проживання (перебування).

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації (склад сім’ї заявника визначається на дату звернення за призначенням допомоги на догляд).

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ⁉️

✍️ Центр надання адміністративних послуг (за місцем фактичного проживання).

✍️ Відділ соціального захисту територіальної громади (за місцем фактичного проживання).

НА ЯКИЙ ТЕРМІН ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА⁉️

Допомога на догляд призначається з місяця звернення на шість місяців і виплачується щомісяця.

Однак☝️якщо за призначенням соціальної підтримки звертається особа, яка є непрацюючим пенсіонером або особою з інвалідністю, їй призначається допомога на догляд на 12 місяців на підставі заяви та копії трудової книжки.

🫸У разі виникнення обставин, які можуть вплинути на право особи на допомогу, вона повинна в десятиденний строк повідомити про такі обставини орган, що проводить виплату допомоги.

Рішення про призначення допомоги на догляд або про відмову в її наданні приймається органом соціального захисту населення протягом 10 днів з дня подання документів.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ВИПЛАТА ДОПОМОГИ ПРИПИНЯЄТЬСЯ⁉️

🔸 закінчився строк установлення інвалідності I чи II групи і протягом місяця не підтверджено встановлення групи інвалідності, яка дає право на призначення допомоги на догляд;

🔸 сталися зміни у складі сім'ї у зв'язку із смертю або зміною місця проживання особи з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу чи особи, якій надається допомога на догляд;

🔸 особа з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу перебуває на повному державному утриманні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.

У разі виникнення зазначених обставин отримувач допомоги зобов'язаний в десятиденний строк повідомити органи, що провадять її виплату.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за тим, у якому сталися зміни.

ДО ВІДОМА🔔

Для продовження виплати допомоги на догляд на наступний строк подаються вищезазначені документи, крім висновку лікарської комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу у разі, коли строк, на який видано висновок, не зазначено.

#Нацсоцслужба

Джерело: Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь