Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Відкрий для себе Україну! Відкрий Україну в собі!

Дата: 29.04.2024 10:27
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Відкрий для себе Україну!

"Життя іде, і в цьому його суть.

Спливають дні хвилина за хвилиною.

Якщо ти українець — українцем будь,

То й Україна буде Україною!"

Ці по-чоловічому мудрі й відверті поетичні рядки поезії Костя Оверченка стали девізом історико-краєзнавчого клубу "Оберіг", який створений при публічно-шкільній бібліотеці-філіалі села Маща в рамках реалізації патріотично-просвітницького проєкту "Відкрий для себе Україну! Відкрий Україну в собі!". Проєкт, започаткований сільською та шкільною "Просвітою" у 2024 році, спрямований на вивчення свого рідного, історично-багатого краю, його людей, популяризацію сучасної літературної творчості, зокрема, в краєзнавчому напрямку. Актуальність теми проєкту визначається тим, що сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення вкрай потрібно вивчати, розповсюджувати та нести правдиву історію про минуле і сучасне українського народу, його духовної культури й національних цінностей. Проєкт адресований, в першу чергу, українській молоді – тим, хто через кілька років повинен буде взяти на себе відповідальність за долю Держави, за добробут і щастя народу. Успішне виконання цього завдання під силу лише тим, хто любить і шанує свою батьківщину, свій народ, знає його історичний шлях, його душу, його бажання і потреби.

Фото без опису

У вступній частині організаційного засідання історико-краєзнавчого клубу "Оберіг" бібліотекар Софія Савчук коротко ознайомила присутніх із започаткованим патріотично-просвітницьким проєктом та новоствореним клубом "Оберіг", розповіла про їх мету та завдання. Продовжив засідання просвітницький захід "Легенда повстанського краю", який присвячений пам'яті Надії Демчук, уродженки села Маща. Присутні на заході мали можливість дізнатись про історію її родини, про боротьбу, поневіряння та муки просвітянки, районової жіночої ланки УПА Надії Демчук. За свою любов до України та свого народу, за просвітянську діяльність та участь у формуваннях ОУН-УПА у травні 1944 року Надія Андріївна була заарештована. За вироком суду отримала 20 років каторжних робіт у далекій Воркуті. У більшовицьких концтаборах перебувала 10 довгих років. Ще за життя її називали легендою повстанського краю.

Фото без опису

Фото без опису

У заході взяли участь Малолюбашанський сільський голова Світлана Ковальчук, заступник сільського голови Василь Корейчук, письменник, член Національної спілки журналістів Олександр Намозов, письменник та головний редактор газети "Новини Костопільщини" Олександр Никончук, начальник відділу освіти, молоді і спорту Малолюбашанської сільської ради Іван Степанюк, голова Костопільського міського осередку "СОЮЗУ УКРАЇНОК" Галина Царук, представниця "СОЮЗУ УКРАЇНОК" Тетяна Алексійчук, які у своїх виступах підтримали ініціативу Мащанської "Просвіти" у створенні просвітницького проєкту та клубу "Оберіг", а також поділилися власними спогадами знайомства з цією надзвичайною людиною, нашою землячкою - Надією Андріївною Демчук.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Під час заходу учасники "Літературної світлиці" Мащанського ліцею декламували патріотичні українські вірші, а головна пісня клубу "Оберіг" "Ми - молодь України" прозвучала у виконанні вокального учнівського ансамблю "Гармонія". Захід проведено за ініціативи просвітян Володимира й Івана Степанюків, Софії Савчук та за підтримки сілького голови Світлани Ковальчук.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Ми українцями ідемо у світ, і раді з того, що маємо свою державу, мову, культуру, віримо у своє майбутнє. Людина має пам‘ятати, звідки її коріння, глибоко знати історію свого народу. Кожна людина має відкрити для себе Україну, відкрити Україну в собі! Тому заключними словами заходу був зачитаний вислів великої українки Ліни Костенко: «А ви думали, що Україна так просто. Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

Наша країна — безцінна і ми пишаємося нею. Живімо ж та працюймо так, щоб і вона пишалася кожним із нас!

Бібліотекар ПШБФ с.Маща

Софія САВЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь