A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

На Рівненщині працюють понад 45 тисяч підприємців-фізичних осіб

Дата: 22.04.2024 15:13
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

Станом на початок квітня поточного року на обліку в ГУ ДПС у Рівненській області перебувають 45677 фізичних осіб-підприємців. Лише у першому кварталі започаткували діяльність майже дві тисячі ФОПів.

Кількість підриємців, які започаткували діяльність у 2024 році, вдвічі більша за кількість ФОП, що припинили діяльність.

Податківці нагадують платникам податків, що здійснення систематичної господарської діяльності, зокрема з продажу товарів чи надання послуг, потребує реєстрації суб’єктом господарювання.

Господарською діяльністю, в розумінні Господарського кодексу України, є діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями.

Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво як вид господарської діяльності – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

До загальних ознак господарської діяльності закон відносить не тільки факт надання послуг за винагороду, а й систематичність таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності.

Відповідно до частини 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 квітня 2003 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності», під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб’єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності з числа тих, що підлягають ліцензуванню, слід розуміти діяльність фізичної особи, пов’язану із виробництвом чи реалізацією  продукції, виконанням робіт,  наданням послуг з метою отримання прибутку, яка містить ознаки підприємницької, тобто провадиться зазначеною особою безпосередньо самостійно, систематично (не менше ніж три рази протягом одного календарного року) і на власний ризик.

Тож податківці наполегливо рекомендують особам, які здійснюють підприємницьку діяльність без держреєстрації, не ігнорувати вимоги закону, зареєструвати бізнес належним чином та працювати легально, сплачуючи податки.

Наразі платники можуть використовувати зручний цифровий формат комунікації з податковою службою. Використання електронних сервісів ДПС спрощує заповнення і подання звітних документів та дозволяє замовляти адміністративні послуги через електронний кабінет.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь