Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

18 квітня - День пам’яток історії та культури

Дата: 18.04.2024 11:40
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

18 квітня - День пам’яток історії та культури. Свято встановлено з метою привернення уваги суспільства до проблем захисту та збереження культурної спадщини згідно Указу Президента України № 1062/99 від 23 серпня 1999 року. Відзначається у Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Українська земля рясно збагачена пам’ятками історії та культури, і сьогодні як ніколи актуальна тема їх збереження та захисту.

Зіткнувшись із ворожою навалою, українці думають не тільки про те, як зберегти своє та життя близьких. Для нашого народу не менш важливо захистити культурну та історичну спадщину, адже вона зберігає в собі код нації, її особливість та неповторність. Наша громада на своїй території теж має пам’ятки архітектури, історії та монументалього мистецтва. Тому надважливо поширювати знання про пам’ятки, які знаходяться на території Малолюбашанської громади.

Архітектурною пам’яткою Малолюбашанської ТГ є дерев’яна Свято-Покровська церква та Дзвіниця Свято-Покровської церкви. Вона збудована в 1893 році (за деякими даними у 1895 році) на місці зруйнованої старої (рік будівництва – 1774 р.) силами та коштом прихожан. Вона має цілу низку рис, притаманних дерев'яній монументальній архітектурі Волині. У церковному звіті за 1910 рік священник Григорій Павловський записав, що храм зведений
завдяки прихожанам та сприянню казни. Поряд стоїть дерев'яна дзвіниця.

Значна частина храму перекрита новою бляхою у 2000–2001 роках на кошти парафіян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь