Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Встановлення юридичного факту перебування на утриманні та сумісного проживання

Дата: 15.12.2023 12:21
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Костопільське  бюро правової допомоги інформує

За наслідками звернень громадян до сервісу Безоплатної правничої допомоги інформуємо щодо особливостей встановлення юридичних фактів.

Встановлення юридичного факту перебування на утриманні та сумісного проживання

 

 

 

 

 

Питання встановлення юридичних фактів перебування особи на утриманні померлого годувальника, або сумісного проживання із померлим на момент смерті останньго регулюються наступними нормативно-правовими актам:

Після 2014 року у зв'язку з окупацією окремих територій Донецької та Луганської області, а також АР Крим жителі цих територій зіштовхнулися із питаннями неможливості без судового порядку підтвердити факт сумісного проживання або перебування на утриманні померлого годувальника. Проблема була пов'язана із тим, що документи підтверджуючі вищенаведені факти видані органами «де-факто влади», не приймаються органами державної влади України та відповідно призводять до того, що особа не може реалізувати свої права.

Станом на сьогоднішній день в Україні сформувалася вже певна судова практика щодо встановлення вищенаведених фактів.

Встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення для одержання спадщини, призначення пенсії у разі втрати годувальника, або відшкодування шкоди, якщо надана допомога була для заявника постійним і основним джерелом засобів до існування тощо.

Факт перебування фізичної особи на утриманні, у зв'язку із військовими діями та окупацією територій України, жителі таких територій можуть підтвердитилише у судовому порядку шляхом подання  заяви до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження

Підсудність 

Відповідно до ст. 315 ЦПК України, особа має право звернутися із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення до суду за місцем її проживання .

Що це означає? Це означає що особа звертається до суду або за місцем свого зареєстрованого місця проживання ( при цьому необхідно дивитись куди було переміщено суд, у разі якщо він знаходится на окупованій території) або за місцем фактичного проживання, що підтверджується довідкою внутрішньо переміщеної особи.

Згідно ст. 316 ЦПК України, підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви у справах окремого провадження заявник повинен сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на працездатних осіб встановленого на 1 січня відповідного року. Особи, які відповідно да Закону України «Про судовий збір» звільнені від сплати судового збору додатково повинні надати докази, підтверджуючий пільговий статус.

Доказова база

Для того щоб підтвердити юридичний факт сумісного проживання або перебування на утриманні із померлим годувальником до суду необхідно надати наступні докази:

1.Докази, що підтверджують родинний зв'язок.

2.Довідки,  які підтверджують факт сумісного проживання.

3.Показання свідків ( сусідей або інших родичей). Зазначені  показання можуть бути прийняті судом як під час особистого допиту свідків у судовому засіданні, або показання свідків можуть бути подані та оформлені нотаріально.

4.Копії документів про сплату комунальних послуг, тощо.

5.Фотографії сумісного проживання.

6.У справі щодо встановлення фактів перебування на утриманні  додатково необхідно надати докази того, що дохід померлого утримувача був вищим, ніж дохід особи яка перебувала на утриманні.

7.Відмова з органів місцевого самоврядування у видачі довідки, що підтверджує факт сумісного проживання або перебування на утриманні.

Заінтересованою особою у зазначених заявах необхідно ставити орган місцевого самоврядування (ВЦА, міську раду тощо) та/або  орган Пенсійного фонду України за місцем проживання заявника.

Судова практика

Рішення Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у справі № 211/3250/21  від 03.05.2022 

Суд прийняв у якості доказів сумісного проживання та перебування на утриманні: показання свідків, довідку про сумісне проживання, довідку про доходи

Рішення Артемівського міськрайонного суду  у справі № 219/3405/21 від 22.06.2021 року 

Суд прийняв у якості доказів сумісного проживання показання свідків, довідки видані на непідконтрольній території.

Рішення Лисичанського міського суду Луганської області у справі 415/5814/21  від 22.02.2022 року.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь