Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

На Рівненщині забезпечено погашення податкового боргу на 108 млн грн

Дата: 01.12.2023 11:49
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Cтаном на 01.11.2023 року до зведеного бюджету не надійшло 797,4 млн гривень через несплату узгоджених платниками Рівненщини зобов’язань перед бюджетами. Це, безумовно, впливає на  стабільність фінансової системи держави, а також на подальше фінансування програм соціально-економічного розвитку, що вкрай важливо в умовах сьогодення.

При цьому кількість боржників юридичних осіб значно менше кількості фізичних осіб, хоча сума їх боргу, навпаки, значно вища.

Не всі платники податків усвідомлюють  або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Податковою службою області  відносно боржників  вживаються відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація такої застави  в державних реєстрах тощо.

Зокрема, з метою забезпечення скорочення податкового боргу податковими органами області у січні-жовтні поточного року вжито ряд заходів, а саме:

- описано майна в податкову заставу на суму 102,3 млн гривень;

- направлено 168 позови до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок готівкових (безготівкових коштів) юридичних осіб на суму 106,1 млн грн, стягнуто коштів в погашення податкового боргу з банківських рахунків 10,9 млн гривень;

- направлено 15 позовів до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржника на суму 7,9 млн грн, надходження від реалізації заставленого майна становили 0,2 млн гривень;

-  направлено 8 позовів до суду про звернення стягнення податкового боргу на кошти державного органу чи органу місцевого самоврядування, в управлінні якого перебуває таке державне (комунальне) підприємство або його майно (відповідно до ст. 96 Податкового кодексу) на суму 1,6 млн гривень та забезпечено погашення боргу без звернення до суду у сумі 0,9 млн грн;

- направлено 673 позови до суду щодо звернення стягнення на активи боржників через ДВС на суму 30,8 млн грн, стягнуто податкового боргу за виконавчими документами в сумі 2,3 млн гривень.

В результаті цих та інших заходів протягом січня-жовтня поточного року погашення податкового боргу живими коштами становить 108,0 млн грн (стягнення грошових коштів інкасовими дорученнями, сплата розстрочених податків та самостійне погашення боргу, інше).

Звертаємо увагу, що накопичення боргу впливає як на  стабільність фінансової системи держави, а також на подальше  фінансування програм соціально-економічного розвитку, що вкрай важливо в умовах сьогодення, так і на імідж самого платника. Тож метою податківців є не просто стягнути наявний податковий борг, а, насамперед, упередити його появу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань.

Джерело: Головне управління ДПС у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь