A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

На потреби територіальних громад Рівненщини платники податків сплатили понад 8,6 мільярда гривень

Дата: 07.11.2023 15:18
Кількість переглядів: 109

До місцевих бюджетів Рівненської області за десять місяців 2023 року надійшло понад 8,6 мільярда гривень податків та зборів, що на 1,7 мільярда гривень більше ніж торік. Про це повідомив очільник податкової служби області Андрій Троцко. 

Найбільшу суму надходжень  з початку року склав податок на доходи фізичних осіб – 6,7 мільярда гривень (+1,3 млрд гривень до 10 місяців 2022 року). Суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих скарбниць 878,9 мільйона гривень єдиного податку та перевищили минулорічну сплату на 135 мільйонів гривень. Від власників та орендарів земельних ділянок впродовж січня - жовтня  2023 року надійшло 565,6 мільйона гривень та 174,7 мільйона гривень надійшло податку на нерухоме майно. 

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області дякують платникам за своєчасно сплачені кошти до бюджету та наголошують, що національна безпека та оборона вимагають належного фінансового забезпечення. Країна здатна ефективно протидіяти ворогу за умови стабільних бюджетних надходжень і зразкової податкової дисципліни всіх платників податків.

 

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері надання послуг

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що, починаючи з 01.01.2022, припинили дію пільги щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), встановлені пунктом 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту.

Поряд із цим, з метою повернення економіки України на довоєнний рівень та більш м’якого переходу суб’єктів господарювання у такий період, законодавець передбачив певні пом’якшення для бізнесу. Так, Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219 - IX) передбачено, що суб’єктів господарювання, які не здійснювали діяльності з продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти чи у сфері організації та проведення азартних ігор, звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року.

Також Законом № 3219-IX для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, передбачено ряд інших пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно, надано право у розрахункових документах зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Звертаємо увагу, що з 01.10.2023 до суб’єктів господарювання, які надають послуги (у тому числі послуги таксі) та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог Закону № 265.

На соціальні гарантії платники податків Рівненщини спрямували понад 9 млрд гривень

Увродовж десяти місяців цього року суб’єкти господарювання області сплатили 9 млрд 74  млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 1 млрд 444 млн грн, або на 19 відсотків більше порівняно з відповідним періодом  минулого року. 

Зокрема, у жовтні надійшло 950 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівняно з жовтнем 2022 року забезпечено приріст надходжень на 61,9 млн гривень.  

У Головному управління ДПС у Рівненській області нагадують, що єдиний внесок є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань. Гарантією надходження цього платежу до бюджету є легальна зайнятість, оскільки єдиний внесок сплачують роботодавці за належно оформлених працівників, а також фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Продаж товарів через мережу Інтернет потребує застосування РРО/ППРО

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Податківці на постійній основі здійснюють моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах, та встановлюються факти порушення вимог порядку проведення розрахункових операцій суб’єктами господарювання при здійсненні продажу товарів через мережу Інтернет.

Також вищевказана інформація надходить через чат-бот ДПС «StopViolationBot», Контакт-центр Інформаційно-довідкового департаменту  ДПС та інші види комунікації.

Акцентуємо увагу, що дотримання вимог законодавства, безпосередньо чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є почесним та безкомпромісним обов’язком кожного платника податків нашої держави!

Крім того, видача чеків РРО/ПРРО є можливістю для покупців товарів захистити свої права як споживача.

Тож сподіваємось на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне виконання обов’язків платниками податків у сфері проведення розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що на вебпорталі ДПС, у розділі «Онлайн-навчання», який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали. Зокрема у підрозділі «Застосування РРО/ПРРО» оновлені матеріали на тему: «Навчальний модуль рро легко і доступно (оновлений)».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь