A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Базові соціальні послуги

Дата: 16.10.2023 11:13
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Кажуть, щоб виростити дитину, потрібне ціле 🏡🏡🏡 село. В сучасному світі “село” можуть замінити якісні соціальні послуги, що будуть супроводжувати дитину та її батьків від вагітності до повноліття.

Як експерти ми стикаємося з тим, що часто люди не знають про свої 💪 права і можливості, та не вимагають надання базових соціальних послуг. З іншого боку, місцеві органи влади не бачать запиту від громадян і, відповідно, не створюють послуги.

Право на соціальні послуги є не лише у людей у складних життєвих обставинах (СЖО), але й тих, хто має ризик в них опинитися, адже попередити кризу легше і дешевше, ніж “розгрібати” наслідки. А так звані “СЖО” — це не асоціальні елементи, як прийняти думати. Складні життєві обставини це і втрата 🏚 житла, і інвалідність дорослого або дитини, і довготривала 💊 хвороба, і втрата роботи — все те, що може спіткати кожного, особливо у воєнний час.

Це базові соціальні послуги для дітей і сімей, що надаються коштом місцевих бюджетів і мають бути максимально наближені до місця проживання людини, що їх потребує:

🔹Соціальна інтеграція та реінтеграція може знадобитися внутрішньо переміщеним людям, біженцям, дітям, які перебували в спеціалізованих або інтернатних закладах тощо. Це допомога в оформленні документів, отриманні житла, працевлаштуванні.

🔹Надання притулку, зокрема постраждалим від домашнього насильства, воєнних дій, тимчасової окупації, які залишились без житла або якщо проживання у їхньому житлі неможливе.

🔹Догляд вдома — допомога в самообслуговуванні, пересуванні, веденні домашнього господарства, з викликом лікарів, працівників комунальних служб тощо.

🔹Денний догляд для дітей з інвалідністю, дітей з внутрішньо переміщених сімей — соціалізація та розвиток життєвих навичок дитини, інтеграція у суспільство, також це можливість для батьків працювати, вирішувати питання з документами, здоров'ям тощо.

🔹Підтримане проживання (розповідали про цю послугу в наших постах раніше, шукайте посилання у коментарях).

🔹Соціальна адаптація потрібна для людей з інвалідністю, після повернення з місць позбавлення волі або в інших випадках, коли людина потребує адаптації у суспільство.

🔹Екстрене (кризове) втручання — допомога постраждалим від сімейного насильства, правова допомога, надання притулку тощо.

🔹Соціальний супровід — комплекс заходів, направлених на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин.

🔹Консультування — допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, та шляхів їх вирішення.

🔹Представництво інтересів — ведення переговорів за дорученням, допомога з документами, сприяння в отриманні послуг.

🔹Посередництво/медіація — допомога у врегулюванні конфліктів, ведення переговорів та спорів.

🔹Соціальна профілактика — навчання та просвітницькі заходи щодо соціальних послуг, здорового способу життя, толерантності, реагування на насильство тощо.

🔹Догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних - формування навичок самообслуговування, необхідних для самостійного життя, сприяння в отриманні освітніх, медичних, реабілітаційних і соціальних послуг у відповідних закладах.

🔹Супровід під час інклюзивного навчання - допомога дітям у пересуванні, самообслуговуванні, комунікації, харчуванні тощо в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

🔹Інформування - надання інформації з питань соціального захисту, у тому числі щодо можливостей отримати соціальні послуги.

🔹Натуральна допомога.

🔹Фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору.

🔹Переклад жестовою мовою.

Навіть якщо необхідних базових соціальних послуг у громаді немає, їх можна створити.

☝️“У звернені опишіть свою ситуацію, якої саме підтримки та послуг ви потребуєте, водночас будьте наполегливі у висловленні своїх потреб,” - підказує Маріанна Онуфрик, експертка проєкту “Гроші для дитини, дитинство в сім'ї, послуги в громаді”.

А ви знали, що маєте право на ці послуги❓

Якою б скористалися прямо зараз❓

ℹ️ Проєкт “Гроші для дитини, дитинство в сім'ї, послуги в громаді” реалізовується Громадською спілкою “Українська мережа за права дитини”, та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і щирій підтримці американського народу через Проєкт «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID.

Джерело: Українська мережа за права дитини 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь