A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи може молодий спеціаліст претендувати на навчання чи підвищення кваліфікації за рахунок центру зайнятості?

Дата: 28.09.2023 11:13
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Відповідно до Закону України “Про зайнятість населення” державною гарантією у сфері зайнятості, зокрема, є додаткове сприяння у працевлаштуванні окремих категорій громадян.

Сьогодні в рубриці #PROтрудовіправа #МолодіPROпрацю поговоримо в чому ж полягає таке сприяння в розрізі працевлаштування молодих спеціалістів.

Так, відповідно до п.4 ч.1 ст. 14 Закону “Про зайнятість населення” до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, в тому числі, належить молодь, яка:

▪️ закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти,

▪️ звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) 👉

і яка вперше приймається на роботу.

Оскільки первинною ланкою, через яку реалізується державна політика у сфері зайнятості є центри зайнятості, розглянемо можливості, якими може скористатися молодий працівник, звернувшись до них.

1️⃣Профорієнтація для молоді

🔎Професійна орієнтація – це допомога людині у виборі або зміні професії, визначенні можливостей професійно-кваліфікаційного та кар’єрного зростання, формуванні кар’єрного плану.

⁉️Як це працює?

Державною службою зайнятості створено платформу профорієнтації 👉http://profi.dcz.gov.ua/, на якій можна безкоштовно продіагностувати власні схильності, здібності, краще зрозуміти свої професійні інтереси за допомогою різноманітних тестових завдань.

2️⃣Навчання для зареєстрованих безробітних

Відповідно до Постанови Кабміну №264 від 24.03.2023 р. особи, які зареєстровані в Центрі зайнятості як безробітні можуть отримати сертифікат на професійне навчання, яке полягає в здобутті нової професії “з нуля”, перепідготовці чи підвищенні вже існуючої кваліфікації.

⁉️Як це працює?

➡️Зареєстрований безробітний разом з карʼєрним радником (спеціалізованим карʼєрним радником) приймають рішення про професійне навчання.

➡️Безробітний обирає місце навчання та проживання.

➡️ЦЗ узгоджує із закладом освіти або роботодавцем, обраним безробітним, деталі прийому безробітного на навчання та видає безробітному сертифікат на навчання.

☝️Важливо! Сертифікат на навчання покриває вартість навчання в розмірі, що НЕ перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня поточного року, за весь час навчання (у 2023 р. - 26 840 грн.), а строк професійного навчання НЕ може перевищувати 10 місяців.

3️⃣Ваучери на навчання

Відповідно до Постанови Кабміну №207 від 20.03.2013 р. деякі категорії українців мають право на професійне навчання для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці шляхом отримання ваучера на навчання.

На відміну від навчання зареєстрованих безробітних, ваучер навпаки видається тим особам, які не стоять на обліку в ЦЗ.

☝️І хоча отримання ваучера передбачено передусім для старших осіб, яким завжди важче знайти роботу, ніж молоді, однак молодь з числа ВПО, осіб з інвалідністю, осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи, також можуть претендувати на таке навчання.

⁉️ Як це працює?

Бажаючі скористатися такою можливістю можуть:

🅰️Подати до ЦЗ особисто або електронною поштою з накладанням електронного підпису заяву 👉https://cutt.ly/MwqkBJQh з пакетом документів до неї.

🅱️ Заповнити електронну форму заяви на сайті Державної служби зайнятості 👉 https://voucher.dcz.gov.ua/

Після її відправки з особою зв'яжеться карʼєрний радник за вказаним у заявці номером телефону для уточненнями питань щодо видачі ваучера.

Ваучер видається на суму вартості навчання, але НЕ може перевищувати розміру 10-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 2023 р. - 26 840 грн.)

❗Звертаємо Вашу увагу!

Державна служба зайнятості постійно публікує на своєму сайті новини про можливості отримання грантів на навчання за сприяння держави та міжнародних партнерів.

Якщо залишилися запитання, Ви можете:

1️⃣Написати юристу (пн-пт 09:00-18:00)

👉на e-mail: chatbot@r2p.org.ua

2️⃣Залишити коментар на Facebook-сторінці «Юридичний порадник для ВПО»

👉 Юридичний порадник для ВПО

_____________________

ℹ️Більше розʼяснень про трудові відносини - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Вибрати питання” ➡️ “Трудові питання/ФОП”:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

GIZ Ukraine

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь