A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи правомірне виселення ВПО з гуртожитків навчальних закладів?

Дата: 16.09.2023 19:47
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

У звʼязку з закінченням карантину та поверненням навчальних закладів до очної форми навчання гостро постало питання виселення з гуртожитків внутрішньо переміщених осіб для подальшого поселення студентів.

Що робити, якщо ВПО виселяють з гуртожитків навчальних закладів, сьогодні відповідає #ЮрПорадник.

⁉️Запитання: Добрий день! Я ВПО з Лиману. Разом з дитиною проживаю в гуртожитку профтехучилища у Вінниці. Вчора отримала попередження адміністрації про виселення з гуртожитка, оскільки їм потрібно поселити студентів. Чи можуть нас виселити, якщо нам нема куди йти і ми живемо тільки на одну соціальну допомогу?

✅Відповідь:

Відповідно до ст. 9 Закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” ВПО мають право, в тому числі, на забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права можливості безоплатного тимчасового проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку цей термін може бути продовжено.

Ще минулого року @Мінреінтеграції висловило офіційну позицію про те, що виселення внутрішньо переміщених осіб з гуртожитків навчальних закладів без надання альтернативного місця проживання є неприпустимим 👉 http://surl.li/kkzvn

⁉️Що це означає?

Це означає, що виселити ВПО з гуртожитка навчального закладу можна лише запропонувавши їм інше, придатне для проживання, житло.

Так, відповідно до Постанови Кабміну №495 від 29.04.2022 р. фонд житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб формується органами місцевого самоврядування.

☝️Для того, щоб скористатися можливістю тимчасового безоплатного житла, внутрішньо переміщена особа повинна подати заяву про взяття на облік громадян, які потребують житла для тимчасового проживання 👉https://cutt.ly/8wqL10MT, до уповноважених органів (відповідної сільської, селищної, міської ради або її уповноважених органів), за місцем реєстрації її як ВПО.

До заяви додаються:

➡️копія паспорта громадянина України;

➡️копія довідки ВПО та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);

➡️копії документів, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);

➡️копія РНОКПП (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України);

➡️копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні ВПО житлових приміщень із фонду.

⚠️Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

➡️копія довіреності та документів, що посвідчують особу представника - у разі подання заяви уповноваженим представником ВПО.

❗Першочерговим правом на забезпечення таким житлом наділені:

➡️багатодітні сім’ї;

➡️сім’ї з дітьми;

➡️вагітні жінки;

➡️особи, які втратили працездатність;

➡️особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії РФ.

⁉️А що ж робити у випадку, якщо Вас виселяють і нічого не пропонують натомість?

У такому випадку Юридичний порадник для ВПО радить звертатися:

➡️на “гарячу” лінію Мінреінтеграції 👉

📞15 48

➡️на “гарячу” лінію Уповноваженого Верховної ради з прав людини 👉

📞0 800 50 17 20, 📞044 299 74 08

___________________

ℹ️Більше відповідей на питання, що стосуються житла та проживання - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «Житло, проживання» ➡️ «допомога з поселенням»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь