Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Продовжуємо досліджувати зміни у Порядку надання допопомги на проживання ВПО

Дата: 02.08.2023 15:19
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Нагадаємо, що 15 липня 2023 року набрала чинності постанова Кабміну №709 від 11 липня 2023 р. 👉 https://cutt.ly/fwocPPmM, якою було змінено підходи до призначення і виплати допомоги на проживання ВПО.

1️⃣Так, допомога на проживання ВПО стала строковою виплатою:

◾️ВПО, які вже отримують допомогу станом на 1 серпня 2023 р., продовжать отримувати її ще 6 місяців (окрім випадків, коли з 1 вересня за результатами верифікації буде встановлено, що вони не мають права на допомогу);

◾️Особам, які вперше звертаються за допомогою на проживання ВПО з 1 серпня 2023 р., допомога призначатиметься також на 6 місяців.

☝️У свою чергу, соціально вразливі категорії ВПО, які звернулися вперше, матимуть право на повторне продовження виплати допомоги ще на 6 місяців (максимально - 12 місяців), при цьому допомога буде продовжена автоматично.

2️⃣Розмір допомоги не змінився та становить:

◾️для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн.;

◾️для інших осіб - 2000 грн.

3️⃣Разом із тим, змінився порядок виплат:

◾️допомога вперше призначатиметься і виплачуватиметься не ВПО особисто, а на сімʼю (ця новела запроваджується з 1 листопада);

◾️ті ВПО, які вже отримують допомогу або звернуться до 1 листопада, продовжать отримувати її персонально.

4️⃣Діти, народжені у ВПО, тепер прямо визначені як отримувачі допомоги.

5️⃣Ті, хто отримував допомогу на проживання ВПО станом на 1 серпня будуть її отримувати за виключенням:

❌перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд (є винятки із правила, зокрема, документально підтверджене відрядження, лікування тощо);

❌відбувають покарання в місцях позбавлення волі;

❌були засуджені за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України або оголошені у розшук;

❌повернулися до покинутого місця проживання, тобто додому;

6️⃣При призначенні допомоги буде враховуватися майновий стан заявника, а з 1 вересня 2023 р. щодо тих, хто отримував допомогу на проживання ВПО, буде проведена так звана верифікація - перевірка відповідності “майновим” критеріям призначення допомоги (тобто буде перевірено чи має право людина отримувати допомогу).

🔍Верифікація проводитиметься Мінфіном шляхом перевірки інформації про особу в державних електронних інформаційних ресурсах. У свою чергу Мінфін передаватиме результати Мінсоцполітики для подальшої обробки.

ℹ️Детальніше про те, кому будуть припинені виплати з 1 вересня #ЮрПорадник розповів у нещодавній публікації 👉https://cutt.ly/owo0CAir

7️⃣Відтепер, якщо під час отримання допомоги на проживання ВПО особою з інвалідністю настав строк повторного огляду МСЕК, така допомога продовжує надаватися протягом 3-х місяців з дня закінчення строку дії довідки МСЕК. Для продовження виплат після закінчення “пільгового” 3-х місячного строку варто перепройти МСЕК.

❗️ВИНЯТОК! Особи, які проживають на території, зазначеній у переліку територій, на яких МСЕК тимчасово не виконують свої повноваження, продовжують отримувати допомогу в розмірі, встановленому для осіб з інвалідністю незалежно від строку закінчення дії довідки МСЕК.

8️⃣Щодо строків виплат допомоги, то відтепер допомога призначається органом соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з дати надходження заяви, замість 10 днів, як це було раніше. У свою чергу допомога виплачуватиметься у два 2 етапи протягом місяця - до 14 та 27 числа. Юридичний порадник для ВПО, як і раніше, радить при затримці виплат звертатися письмово до органу соціального захисту населення із вимогою пояснити причини такої затримки.

_______________

ℹ️Більше відповідей на юридичні запитання із приводу нового порядку призначення і виплати допомоги на проживання ВПО – у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» 👉«пенсія,соц.доп.» 👉 «соц.виплати» 👉 «ВПО»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь