Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Карантин завершився: чого чекати українцям?

Дата: 19.07.2023 16:27
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

1 липня в Україні завершилася дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Відповідне рішення затверджено постановою Кабміну №651 від 27.06.2023 р. 👉https://cutt.ly/Jwi3BrMx

Які зміни тягне за собою скасування карантину, сьогодні розповість #ЮрПорадник.

1️⃣Відновлюються строки для вклеювання фотографій у паспорт громадянина України зразка 1994 року (у вигляді паспорта-книжечки) по досягненню особою 25- чи 45-річного віку.

☝️Тобто, якщо особі виповнилося 25 чи 45 років у період з 13.03.2020 по 24.01.2022, їй необхідно вклеїти фото у паспорт до 1 серпня 2023 року. Якщо фотокартку не буде вклеєно за цей період, то паспорт підлягатиме обміну на ID-картку.

2️⃣З 1 вересня Ощадбанк поновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа ВПО.

☝️Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №637 від 05.11.2014 р. пенсіонерам – внутрішньо переміщеним особам, які мають електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), та одержувачам соціальної допомоги – внутрішньо переміщеним особам необхідно проходити фізичну ідентифікацію.

При цьому, до фізичної ідентифікації прирівнюється авторизація в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою електронного підпису “Дія.Підпис”.

‼️16.07.2023 р. ОНОВЛЕНО‼️

➡️МінРе повідомили, що до кінця січня 2024 р. фізична ідентифікація отримувачів пенсії не буде здійснюватися,

➡️а фізична ідентифікація отримувачів соціальної допомоги - не буде здійснюватися взагалі.

3️⃣Працівники більше не можуть взяти або продовжити відпустку без збереження заробітної плати на період карантину, що надавалася за бажанням працівника на ч. 3 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

Разом із тим, на період дії воєнного стану залишається пільгова можливість взяти таку відпустку на строк більше 15 календарних днів на рік.

4️⃣Скасовуються доплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, що були запроваджені постановою Кабміну № 246 від 23.03.2020 р.

5️⃣Для платників податків завершення карантину має наслідком скасування деяких податкових пільг, що були введені на час його дії, зокрема:

➡️Скасовується звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для запобігання COVID-19, згідно з Переліком товарів 👉 http://surl.li/izuwy

➡️Припиняється дія норми, якою встановлювалося право громадських об’єднань, благодійних організацій не включати зазначені вище операції, а також операції з надання благодійної допомоги, при обрахунку загальної суми 1 млн грн, необхідної для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

☝️Разом з цим, на період дії воєнного стану для громадських об’єднань, благодійних організацій також передбачено право не включати операції з надання благодійної допомоги при визначені такої загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

➡️В частині акцизного податку скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів, який був запроваджений на період дії карантину.

☝️Крім того, у зв’язку із введенням карантину діяла заборона на нарахування пені та застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства (за винятком окремих випадків), які були вчинені з 01 березня 2020 року та протягом всього періоду дії карантину. Зараз така заборона знята, але водночас діють “воєнні” норми щодо особливостей справляння податків і зборів.

6️⃣Вакцинація залишається рекомендованою, проте наявність COVID-сертифікатів на території України вже не є обовʼязковою.

☝️Варто зауважити, що плануючи закордонні поїздки Юридичний порадник для ВПО рекомендує попередньо уточнювати вимоги країни, до якої прямуєте.

Для цього зручно користуватись інтерактивною картою МЗС України 👉https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

_____________________

ℹ️ Більше актуальних новин – у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Головне меню» ➡️ «Актуальні новини»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь