A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ. ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Дата: 09.05.2023 14:19
Кількість переглядів: 159

Фото без опису

Наталя Квят рекомендує спецрубрику #СоціальніПослугиНаЧасі

Якщо особа або сім’я опиняється у складних життєвих обставинах і не може самостійно їх подолати, вона може звернутись за професійною підтримкою – соціальними послугами.

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ – це комплекс заходів, спрямованих на соціальну профілактику складних життєвих обставин, соціальну підтримку у подоланні або мінімізації їх негативних наслідків і повернення до повноцінного життя, та соціальне обслуговування.

ТИПИ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ЗА СКЛАДНІСТЮ

🔰 Прості.

Не передбачають постійної або комплексної допомоги, зазвичай вони короткотривалі або разові (наприклад, інформування, консультування, посередництво, надання притулку, представництво інтересів тощо);

🔰 Комплексні.

Систематична допомога планомірна і тривала в часі послуга, яка потребує взаємодії різних фахівців (наприклад догляд, соціальний супровід, екстрено (кризове) втручання, підтримане проживання, соціальна адаптація, соціальна інтеграція та реінтеграція тощо);

🔰Комплексні спеціалізовані.

Надаються певній категорії отримувачів соціальних послуг (захисникам та захисницям, внутрішньо переміщеним особам, особам із залежністю від психотропних речовин, особам, які постраждали від торгівлі людьми, особам із психічними розладами, та іншим);

🔰Допоміжні.

Надаються у вигляді натуральної допомоги (продукти харчування, предмети і засоби особистої гігієни, засоби догляду, одяг, взуття та інші предмети першої необхідності, організація харчування тощо) та технічних послуг (транспортні послуги, переклад жестовою мовою тощо).

ТИПИ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ЗАЛЕЖНО ВІД МІСЦЯ НАДАННЯ

1️⃣ За місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома);

2️⃣ У приміщенні надавача соціальних послуг:

▪️ стаціонарно - в умовах цілодобового перебування (проживання) отримувача соціальної послуги із забезпеченням харчуванням та умовами для проживання;

▪️напівстаціонарно - протягом визначеного часу доби з умовами для нічного або денного перебування;

3️⃣ За місцем перебування отримувача соціальних послуг поза межами місця проживання та приміщення надавача соціальних послуг, у тому числі на вулиці.

СТРОКИ НАДАНЯ СОЦІАЛЬНИЇ ПОСЛУГ

🔅 Екстрено (кризово) - невідкладно (протягом доби) у зв’язку з обставинами, що загрожують життю та/або здоров’ю отримувача соціальних послуг;

🔆 Постійно - не менше одного разу на місяць протягом більше одного року;

🔆 Тимчасово - не менше одного разу на місяць протягом до одного року;

🔅 Одноразово.

ЯКІ Є БАЗОВІ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ⁉️

1) догляд вдома, денний догляд;

2) підтримане проживання;

3) соціальна адаптація;

4) соціальна інтеграція та реінтеграція;

5) надання притулку;

6) екстрене (кризове) втручання;

7) консультування;

8)соціальний супровід;

9) представництво інтересів;

10) посередництво;

11) соціальна профілактика;

12) натуральна допомога;

13) фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору;

14) переклад жестовою мовою;

15) догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних;

16) супровід під час інклюзивного навчання;

17) інформування;

18) медіація.

🔔 Соціальні послуги надаються відповідно вимог, які визначають необхідний рівень доступності соціальних послуг, зокрема на кожному етапі їх надання, зміст та обсяг, норми і нормативи, умови та порядок надання соціальних послуг, показники їх якості для надавачів соціальних послуг державного, комунального, недержавного секторів незалежно від джерел фінансування, які надають цю послугу, тобто ❗️ДЕРЖАВНИХ СТАНДАРТІВ.

ХТО МОЖЕ НАДАВАТИ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

🔹Центри надання соціальних послуг

🔹Територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг);

🔹Центри соціальних служб;

🔹Центри зайнятості;

🔹Центри професійної, медичної та соціальної реабілітації осіб з інвалідністю;

🔹Геріатричні установи;

🔹Притулки для неповнолітніх;

🔹Центри соціально-психологічної реабілітації неповнолітніх;

🔹Будинки нічного перебування бездомних громадян;

🔹Центри обліку бездомних громадян;

🔹Соціальні готелі;

🔹Центри соціальної адаптації;

інші заклади.

💬 Соціальні послуги можуть надаватись і недержавними організаціями, релігійними громадами, приватними підприємцями та безпосередньо відповідними спеціалістами в громаді.

УМОВИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

✔️ Соціальні послуги безоплатно надаються особам, які їх потребують та середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

💬 Прожитковий мінімум з 01 січня 2023 року становить для працездатних осіб - 2️⃣6️⃣8️⃣4️⃣ грн, для осіб, що втратили працездатність - 2️⃣0️⃣9️⃣3️⃣ грн.

✔️ Середньомісячний сукупний дохід особи більше двох, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімуми для відповідної категорії осіб, таким особам надаються соціальні послуги з установленням диференційованої плати.

👆🏻 У разі, якщо середньомісячний сукупний дохід особи перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб, то соціальні послуги надаються за власний рахунок такої особи чи за рахунок третіх осіб.

ДО ВІДОМА

▪️ Незалежно від доходу безкоштовно отримують соціальні послуги особи, які постраждали від торгівлі людьми, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, особи з інвалідністю I групи; діти з інвалідністю, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа віком до 23 років, діти, з певним переліком захворювань; сім’ї опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї патронатних вихователів.

▪️ Надання соціальної послуги понад обсяги, визначені Державним стандартом соціальної послуги, надаються за власний рахунок такої особи чи за рахунок третіх осіб.

КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА НАДАННЯМ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ⁉️

✍🏻 до центру надання адміністративних послуг;

✍🏻 до відділу соціального захисту населення територіальноі громади.

Сподіваємось, що інформація корисна. Поширюйте допис для своєї аудиторії з обов’язковим посиланням на джерело інформації 👉 Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області

Дякуємо за тактовність та довіру 🫶

#Нацсоцслужба #соцпослуги

Джерело: Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь