Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Як оформити домогу при народження дитини за кордоном?

Дата: 09.05.2023 14:12
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

Через війну багато маленьких українців народилося за кордоном. Чи можуть у такому разі батьки оформити допомогу при народженні дитини і яким чином це зробити #ВідповідаєЮрпорадник.

⁉️Запитання: Добрий день! Перебуваючи на 5-му місяці вагітності, у вересні 2022 р. покинула Словʼянськ та оселилася в Німеччині. Тут і народилася наша донечка. Підкажіть, будь ласка, чи маю я право на отримання допомоги при народженні дитини та як її оформити? Дякую!

✅Відповідь:

Відповідно до ЗУ “Про державну допомогу сім'ям з дітьми” та Постанови Кабміну від 27.12.2001 р. №1751 “Про затвердження Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми” допомога при народженні дитини надається:

1️⃣одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом з дитиною;

2️⃣за заявою, поданою:

🅰️до органу соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), який звертається за призначенням допомоги;

🅱️онлайн через Портал електронних послуг Міністерства соціальної політики 👉 https://e-services.msp.gov.ua/, АБО разом з комплексною послугою єМалятко на порталі Дія 👉https://cutt.ly/M5jgsw9

3️⃣звернення за призначенням допомоги надійшло не пізніше 12-ти місяців з дня народження дитини.

⁉️Які документи необхідно подати для призначення допомоги за загальним правилом?

Той з батьків (опікунів), хто звертається за призначенням допомоги, пред’являючи свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу, подає:

☑️заяву, встановленої форми 👉https://cutt.ly/k5jjTrX

☑️копію свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

☝️Зверніть увагу! Жінки, які мають зареєстроване (задеклароване) місце проживання (перебування) в України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.

☑️копію рішення про встановлення опіки (у разі, якщо за призначенням допомоги звертається опікун).

❗ВАЖЛИВО! Перелік документів для призначення зазначеного виду допомоги є вичерпним, а уповноважений орган ❌НЕ має права вимагати додаткових довідок, заяв тощо.

⁉️Як звернутися за призначенням допомоги з-за кордону?

У період дії воєнного стану Уряд Постановою №340 від 18.04.2023 р. дозволив одному з батьків (опікуну), який тимчасово перебуває за межами України, для призначення допомоги при народженні дитини звертатися до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) в Україні шляхом надсилання заяви та документів до неї.

✅Пакет документів можна направити на поштову адресу органу соцзахисту або на електронну адресу (у такому разі заяву слід підписати електронним підписом).

При цьому:

➡️документи, що засвідчують народження дитини, які додаються до заяви, повинні бути видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому Законом порядку;

➡️таке правило ❌НЕ поширюється на осіб, які перебувають на території держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором щодо України.

☝️Юридичний порадник для ВПО нагадує! Допомога при народженні дитини надається у розмірі 41 280 грн. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 грн, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

_______________

ℹ️Детальніше про види соціальних виплат сім'ям з дітьми - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «пенсія, соц.допомога» ➡️ «соц.виплати» ➡️ «виплати на дітей»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

International Rescue Committee

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь