Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

НАДБАВКА НА ДОГЛЯД ЗА ДИТИНОЮ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВІКОМ ДО 18 РОКІВ. ЩО ТРЕБА ЗНАТИ.

Дата: 14.04.2023 18:20
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Наталя Квят інформує 👈

Постійний догляд за дитиною з інвалідністю передбачає отримання соціальної підтримки у вигляді надбавки на догляд до державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю.

У яких випадках вона призначається та в якому розмірі виплачується – розповідаємо.

КОМУ НАДАЄТЬСЯ ПРАВО?!

Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років призначається:

▪️ одному з батьків, усиновлювачів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (крім заочної форми здобуття освіти), не проходять військову службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років;

▪️ особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати незалежно від того, за якою дитиною вона перебуває у відпустці, якщо дитина з інвалідністю віком до 18 років потребує домашнього догляду, і фактично здійснюють догляд за нею.

‼️ Незалежно від факту роботи, навчання, служби, надбавка призначається одному із законних представників дитини з інвалідністю «підгрупи А», а також одинокій матері (одинокому батьку).

‼️ При призначенні надбавки, одинокою матір’ю вважається:

▪️ жінка (яка не перебуває у шлюбі), одинока усиновлювач, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку відсутній запис про батька або запис про батька проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини;

▪️ жінка, яка не перебуває у шлюбі та має дитину, батька якої позбавлено батьківських прав або батько якої помер (визнано безвісно відсутнім/оголошено померлим).

▪️ Одиноким батьком вважається батько, який не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, батьківство якого визначено у свідоцтві про народження дитини або визнано за рішенням суду.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ?!

✍️ заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги та компенсацій (за встановленою формою);

✔️ документ, що підтверджує статус одинокої матері/батька (у разі не перебування на обліку в органах соціального захисту населення як отримувач допомоги на дітей одиноким матерям);

✔️ первинний обліковий документ № 080-1/о “Довідка про потребу дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді” за формоюМОЗ та копію наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки або витяг із них (у разі перебування особи у відпустці).

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ?

🆗 до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем фактичного проживання;

🆗 до Відділу соціального захисту територіальної громади за місцем фактичного проживання.

.

У ЯКОМУ РОЗМІРІ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ НАДБАВКА?

🔘 Розмір надбавки на догляд визначається у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку.

🔔 З 01.01.2023 прожитковий мінімум становить:

- на дітей віком від 0 до 6 років - 2272 грн;

- на дітей віком від 6 до 18 років становить 2833 грн.

🔘 На дитину з інвалідністю, віднесену до підгрупи А, розмір надбавки становить 200 % прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку.

🔔 З 01.01.2023 розмір надбавки на догляд становить:

- від 0 до 6 років - 4454,00 грн;

- від 6 до 18 років - 5666,00 грн;

🔘 На дитину з інвалідністю віком до 18 років розмір надбавки становить 50 % прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку.

🔔 З 01.01.2023 розмір надбавки на догляд становить:

- від 0 до 6 років - 1136,00 грн;

- від 6 до 18 років – 1416,50 грн;

У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму перерахунок державної соціальної допомоги (в тому числі з надбавкою на догляд) проводиться органами соціального захисту населення без подання заяви.

😀 Сподіваємось, що інформація корисна. Поширюйте допис для своєї аудиторії з ‼️ обов’язковим посиланням на джерело інформації 👉 Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області.

Дякуємо за тактовність та довіру 🫶

#Нацсоцлужба

Джерело: Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь