A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи можна "виписати зі свого помешкання дитину?

Дата: 17.03.2023 11:23
Кількість переглядів: 2579

Останнім часом мережею шириться новина про те, що «відтепер власник нерухомого майна може «виписати» будь-яку особу без її згоди і присутності за власним бажанням». У рубриці #StopФейк пропонуємо розібратися як давно існує відповідне правове регулювання та чи можна зняти із реєстрації, наприклад, свою неповнолітню дитину.

⁉️Запитання: Добрий день! Ми з донькою, якій 12 років, зареєстровані у квартирі колишнього чоловіка, він її власник, але фактично там не проживаємо. Чи може він нас «виписати» без моєї згоди? Дякую!

✅Відповідь:

Варто зазначити, що «нова» процедура декларування та реєстрації місця проживання в Україні, у тому числі зняття з реєстрації, діє із грудня 2021 р. із набранням чинності Закону «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні».

При цьому, його положення справді стали прогресивними, оскільки надали власнику житла право «виписати» особу самостійно без її згоди у позасудовому порядку.

Так, підставами для зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) є:

1️⃣ заява особи про зняття її із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) 👉https://cutt.ly/S35xgMl

2️⃣ заява власника житла приватної форми власності 👉https://cutt.ly/E35xBd5 стосовно ❗повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

☝️У разі подання власником житла заяви про «виписку» батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

❗АЛЕ! Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини ❌не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є:

🔸один із батьків АБО

🔸інших законних представників дитини.

☝️ Якщо заява про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи подається співвласником житла, то в такому разі необхідна згода іншого (-их) співвласника (-ів) житла, яка надається особисто або через представника.

⚠️ Разом із заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), що подається у паперовій формі, подається:

✅паспортний документ особи;

✅військово-обліковий документ - для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку;

✅свідоцтво про народження - стосовно дитини віком до 14 років;

☝️Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи ❎за згодою іншого з батьків чи законних представників.

☝️ Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, коли така особа є здобувачем освіти та зареєстрована/задекларована в гуртожитку.

❗Важливо! Якщо для зняття із зареєстрованого чи задекларованого місця проживання особисто себе (в тому числі через законного представника чи представника), особа може подати як письмову заяву, так і скористатися електронною послугою у Дії 👉https://cutt.ly/335cg8y, то для того, щоб «виписати» іншу особу зі свого житла потрібно звертатися до органу реєстрації або ЦНАП за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування).

‼️ Але! Наразі, поки діє воєнний стан, послуга у Дії недоступна.

☝️ Потрібно звернути увагу, що «виписати» одного із співвласників житла без його згоди неможливо.

‼️ Отже, у ситуації, що склалася, чоловік, як власник, може «виписати» зі свого житла колишню дружину, однак не може зняти із реєстрації свою неповнолітню дитину без згоди її матері.

___________________

ℹ️Детальніше про реєстрацію/ декларування місця проживання - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «Особисті документи» ➡️ «Паспорт, прописка, ІПН» ➡️ «прописка»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь