A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Кейс-менеджемент для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 19.01.2023 10:25
Кількість переглядів: 201

Фото без опису

За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), станом на 5 грудня 2022 року в Україні зареєстровано 5,9 млн внутрішньо переміщених осіб. ВПО є вразливою групою населення, яка потребує емоційної, інформаційної, психосоціальної та матеріальної підтримки.

Без допомоги кваліфікованих спеціалістів (фср, психологів, соціальних працівників) інтегруватися цим людям у життя громади може бути надзвичайно складно, саме тому для роботи з ВПО використовують метод кейс-менеджменту.

Кейс-менеджмент (ведення випадку) — метод соціальної роботи, що передбачає оцінку ситуації та потреб клієнта з подальшим визначенням цілей, шляхів їх досягнення, моніторингом та оцінюванням результату роботи.

❇️Загальна схема кейс-менеджменту передбачає роботу кейс-менеджера та клієнта в шість етапів:

1️⃣Встановлення контакту. Перший контакт кейс-менеджера та ВПО може відбуватися у місці військових дій, в місцях тимчасового перебування (вокзал, табір, пункт роздачі гуманітарної допомоги тощо), у громаді, де оселилася внутрішньо переміщена особа. При першому знайомству надається інформаційна допомога, з’ясовують базові потреби, незадоволення яких може загрожувати безпеці чи здоров’ю ВПО (житло, їжа, медична допомога та теплий одяг). Також кейс-менеджер повинен з’ясувати, які послуги і від яких організацій ВПО вже отримує, а також забезпечити надання послуг для базових потреб.

2️⃣Збір інформації та оцінка потреб. Кейс-менеджер вивчає проблеми (житлові, освітні, психологічні, юридичні, медичні тощо) та потреби клієнта, пояснює можливі шляхи розв’язання проблем, визначає сильні сторони та ресурси ВПО, що допоможуть йому інтегруватися у громаду (знайти роботу, хобі тощо).

3️⃣Планування заходів. На цьому етапі напрацьовується спільний план роботи, визначаються необхідні послуги, окреслюються цілі, мета та завдання, укладається угода та підписується поінформована згода.

4️⃣Реалізація плану та моніторинг. Під час реалізації плану передбачений обов’язковий моніторинг: регулярні звіти, контрольні візити до клієнтів, щоденникові записи соціальних працівників, що дозволять прослідкувати якість виконання поставлених цілей.

5️⃣Перегляд та оцінювання результатів роботи. На цьому етапі кейс-менеджер визначає чи вдалося розв’язати проблему та досягнути мети; наскільки результати відповідають плану та чи задоволений клієнт; чи готовий клієнт завершити стосунки з кейс-менеджером і як буде відбуватися це завершення. Як варіант, клієнт може повернутися на попередні етапи кейс-менеджменту, якщо відчуває, що його цілі не до кінця реалізовані.

6️⃣Завершення роботи над кейсом. Завершення роботи не має бути несподіванкою для ВПО, клієнт має відчувати та розуміти, що допомога йому більше не потрібна. Завершення роботи над кейсом має бути приємним як для клієнта, так і для фахівця.

Метод кейс-менеджменту покликаний забезпечити підтримку ВПО у доступі до ресурсів необхідних для проживання у новій громаді та адаптуватися до нових умов проживання. Цей метод не лише розв’язує проблеми та задовольняє потреби, але й дає внутрішньо переміщеним особам навички та знання для вирішення проблем у майбутньому.

Метод ведення випадку також застосовується у роботі з іншими сім'ями.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»

Джерело: Українська мережа за права дитини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь