A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Підлітковий вік: як батькам будувати комунікацію з дітьми?

Дата: 09.01.2023 11:24
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

✨Підлітковий вік — період стрімких змін та викликів, перехід із дитинства у доросле життя. Формально цей життєвий період триває з 10-19 років, коли дитина починає формуватися як особистість. Цей етап є непростим як для підлітків, так і батьків, оскільки зміни у житті дитини відбуваються на фізіологічному та ментальному рівнях. Дітям здається, що вони вже дорослі і хочуть відповідно поводитися. Батькам важко швидко адаптуватися до цих змін та прийняти думку, що їхня дитина так швидко змінюється. У цей час психологи радять проявляти розуміння та допомагати дітям пройти період дорослішання максимально комфортно.

✨Для покращення комунікації із дітьми, під час підліткового віку, візьміть до уваги наступні поради:

1️⃣Підліток має здобути більшу незалежність від батьків/опікунів — це одна з вимог підліткового віку і батькам не варто сприймати її як виклик проти себе. Діти починають експериментувати із зовнішністю, одягом та захопленнями, вони у пошуках себе. Батьки мають спокійніше приймати таку поведінку та допомогти на цьому складному життєвому етапі знайти себе та не загубитися. Якщо ж ви бачите, що поведінка підлітка ризикована, то обговоріть це та встановіть правила безпеки.

2️⃣Підліток має навчитися ефективно комунікувати із однолітками. Під час підліткового віку діти шукають підтримки у тих, хто їх більше розуміє і, зазвичай, це друзі та однокласники. Чим складніші стосунки з дорослими – тим сильніший авторитет однолітків. Батькам важливо не займати сторону спротиву, а стати другом своїм дітям, навчити їх комунікувати на рівні з іншими людьми, відстоювати свою думку, ухвалювати рішення, оскільки ці навики будуть потрібні впродовж всього життя.

3️⃣Підліток має знайти свою улюблену справу. Прояв незалежності від батьків проявляється не лише зі зміною стилю чи кола спілкування, але й новим хобі. Виникає бажання проявити себе у чомусь новому та незвичному. У цей час захоплення можуть змінювати дуже швидко і батьки мають ставитися до цього з розумінням — це період пошуку себе.

4️⃣Підліток має зрозуміти себе та свою сексуальність. Під час підліткового віку активно формується статевий потяг та зростає зацікавленість до теми сексу та стосунків, це закономірне та природне явище. Якщо у сім’ї тема сексу табуйована, то підліток буде шукати відповіді на свої питання у колі однолітків, на інтернет-ресурсах, тому що саме вони дізнаються і наскільки ця інформація буде корисною важко відповісти. Радимо батькам не соромитися, а почати розмовляти з дітьми на теми безпечного сексу, стосунків, тілесності тощо. Це має бути постійна комунікація для побудови довірливих стосунків, а не одинична розмова.

5️⃣Батьки мають розуміти та поважати основні потреби підліткового віку:

🔸визнання незалежності та самостійності підлітка;

🔸повага дорослих до таємниць підлітка;

🔸право на помилку;

🔸підтримка з боку дорослих.

6️⃣Батьки мають підтримати підлітка на шляху дорослішання шляхом залучення їх до важливих справ:

▪️делегувати свої обов’язки (покупки, оплата комунальних);

▪️залучати до обговорення та прийняття рішень (куди їхати відпочивати, як провести вихідні тощо);

▪️радитися щодо купівлі побутової техніки тощо;

▪️разом ухвалювати рішення щодо ремонту (обирати колір стін, меблі тощо);

▪️дозволяти самостійно обирати зачіску та купувати одяг (можна обговорити, що очікують побачити батьки і що планує підліток);

▪️цікавитися буденним життям підлітка, поважати інтереси та хобі;

▪️разом проводити час, дивитися фільми, обговорювати побачене;

▪️хвалити та робити акценти на досягненнях підлітка;

▪️ставитися серйозно до проблем підлітка і не “применшувати” їх;

▪️завжди говорити про зміни, що відбувають в організмі дитини, пояснювати та підтримувати, відверто відповідати на питання;

▪️навчити підлітка говорити “НІ” (Така навичка убезпечить від незручних пропозицій, але батьки мають бути готові теж приймати відмову у разі чого)

Допис підготовлений на матеріал ВГЦ “Волонтер” та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитиниPartnership for Every Child / Кожній дитиніСОС Дитячі Містечка УкраїнаГО "Соціальна Синергія"Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників"Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»

Джерело: СПІЛЬНО - Соціальні послуги для сімей у громаді


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь