A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Оновлено порядок оформлення паспортних документів: деталі

Дата: 05.12.2022 14:26
Кількість переглядів: 124

Від 17 листопада діє оновлений порядок оформлення паспортних документів. Так, відповідно до постанови Кабміну від 28.10.2022 № 1220:

1⃣ Збільшено строки зберігання паспортних документів.

Так, строк зберігання паспорта для виїзду за кордон та «внутрішнього» паспорта становить 2 роки з дня його оформлення, а у разі подання письмової заяви про продовження строку зберігання – 3 роки. При цьому у зазначений строк НЕ зараховується строк дії воєнного стану в Україні або карантину.

2⃣ Запроваджено можливість:

▶оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитині на підставі звернення лише одного з батьків;

▶пересилання вже виготовлених документів для їх видачі від одного територіального підрозділу ДМС до іншого в межах України, а також за кордон;

▶формування е-паспорта громадянина України, е-паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не змогли отримати виготовлений документ через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії;

▶завершення процедури оформлення документів територіальним підрозділом ДМС, який не здійснював прийом заяв;

▶отримати виготовлений закордонний паспорта дитини іншою особою, яку визначатимуть батьки або інші законні представники, на підставі довіреності.

3⃣ Оновлено перелік документів, що подаються для оформлення ID-картки вперше

Так, у випадках, коли у заявника з поважних причин (тривалий час не проживає з батьками, місце перебування батьків невідомо або вони померли, зв’язок з ними втрачено або вони позбавлені батьківських прав, про що зазначається у письмовому поясненні заявника) відсутня можливість подати оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України, перевірка факту належності заявника до громадянства України здійснюється за обліками ДМС, інших державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, що перебувають у власності держави.

4⃣ Спрощено процедуру встановлення особи та розширено коло свідків

Так, за відсутності документів з фотокарткою/відцифрованим образом обличчя особи, отриманих з державних, єдиних реєстрів, інших інформаційних баз тощо, коли таку людину не ідентифіковано, проводиться процедура встановлення особи шляхом опитування свідків, які були зазначені заявником. При цьому достатньо свідчень хоча б однієї людини, яка є членом сім’ї особи (у тому числі колишньою дружиною/чоловіком), близькою особою або сусідом, за умови, що він/вона:

👉 є дієздатною особою;

👉 досяг / досягла 14-річного віку;

👉 має змогу надати документи, що посвідчують особу.

✅ Крім того, під час воєнного стану такі громадяни мають змогу підтверджувати особу заявника за допомогою відеозв'язку, якщо вони не можуть особисто прибути до підрозділу міграційної служби. Копії своїх документів вони мають направити на електронну пошту територіального органу/підрозділу ДМС, яким проводиться відеоконференцзв’язок. Результати впізнання особи членом її сім’ї (у тому числі колишньою дружиною/чоловіком), близькою особою письмово фіксуються в акті встановлення особи працівником територіального органу/ підрозділу ДМС у вигляді пояснення, що підписується особою, стосовно якої проводилася процедура встановлення особи.

___________________

ℹ️ Детальніше про оформлення паспортних документів - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «особисті документи» ➡️ «паспорт, прописка, ІПН»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

EU Civil Protection & Humanitarian Aid

NRC - Norwegian Refugee Council

Норвезька рада у справах біженців в Україні - правова допомога

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь