A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Григорій Сковорода бентежив словом рабську кров

Дата: 02.12.2022 11:51
Кількість переглядів: 116

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога. Враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, Верховна Рада України постановою від 4 листопада 2020 року № 973-ІХ «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди» постановила у грудні 2022 року урочисто відзначити на державному рівні 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.

З цієї нагоди 01 грудня 2022 року Костопільською міською публічною бібліотекою організований мистецький захід та презентацію книги «Григорій Сковорода бентежив словом рабську кров», укладачем та редактором якої виступив педагог, поет, краєзнавець Анатолій Микитович Карп’юк, який особисто був присутній на заході та представляв свій творчий доробок.

Видання присвяче  300-літтю з дня народження предтечі нової української літератури, про якого Павло Тичина писав: «Великий наш філософ щедру залишив нам спадщину по собі: обсягом широку, змістовністю глибоку і щодо світогляду свого – чисту та моральну». Книга видана за сприяння Костопільської ради.

На захід були запрошені працівники Рівненського районного відділу №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області разом із суб’єктами пробації.

Працівники Рівненького РВ №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області регулярно проводять заходи, спрямовані на формування свідомості громадянина як повноцінного члена суспільства з усіма випливаючими звідси правами та обов’язками.

Тому уповноважений орган з питань пробації не проігнорував запрошення та разом із сімома суб’єктами пробації взяли участь у мистецькому заході.

«Ми створимо світ кращий, - говорив філософ - в Горній Русі бачу все нове: нових людей, нове творіння і нову славу».

Сковорода не вірив у можливість служіння людям поза своєю батьківщиною. На цьому принципі зростав його патріотизм.

Враховуючи громадянську позицію філософа та його вагомий внесок у культурну спадщину українського народу, 1972 року відкрито музей у с. Сковородинівка, що на Харківщині. На превеликий жаль про нього доводиться говорити в минулому часі. Адже в ніч на 7 травня 2022 року в приміщення, де знаходиться музей, влучила крилата ракета російської федерації. Але ніяким смертоносних ракетам не вдасться убити безсмертя Мислителя та Поета- Григорія Сковороди.  

Рівненський районний відділ  №3

філії Державної установи «Центр пробації»

у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь