A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Cамотні мама, тато чи опікун мають право скористатися підвищеною податковою соціальною пільгою

Дата: 21.10.2022 15:09
Кількість переглядів: 699

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що порядок надання податкових соціальних пільг встановлений ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п.п. 169.1.1 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, що у 2022 році складає 1240,50 гривень.

Згідно з п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ПКУ (у 2022 році – 1860,75 грн), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ визначено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2022 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, складає 3470 гривень (2481 грн х 1,4).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги визначається, як добуток розміру заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2022 році складає 3470 гривень), та відповідної кількості дітей.

Платник податку, який має право на застосування податкової соціальної пільги, передбаченої п.п. 169.1.3, подає заяву роботодавцю, зазначає у ній про таке право та додає відповідні підтвердні документи.

Джерело: Головне управління ДПС у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь