A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи можна отримати гуманітарну допомогу та державні виплати за відсутності паспорта?

Дата: 11.10.2022 16:44
Кількість переглядів: 352

?Чи можна отримати гуманітарну допомогу та державні виплати за відсутності паспорта?

В умовах війни, на жаль, багато українців опиняються у ситуації, що їх паспорт втрачено чи знищено та відсутня можливість швидко його відновити. Чи можна отримати гуманітарну допомогу та державні виплати за відсутності паспорта, #ВідповідаєЮрпорадник.

??Запитання:

Добрий день! Проживаю в Ізюмі, маю 2 групу інвалідності. Через проблеми зі здоров’ям не змогла вчасно евакуюватися. Наразі хочу звернутися за поновленням виплати пенсії та по гуманітарну допомогу. Підкажіть, будь ласка, чи зможу я це зробити за відсутності паспорта? Документи згоріли під час обстрілу мого будинку, живу тимчасово у сусідів. Паспорт, звісно, планую відновлювати, але це все час. Дякую за пораду!

?Відповідь:

Згідно зі ст. 14-1 Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, громадяни, у яких втрачені або знищені документи, можуть використовувати для посвідчення особи та підтвердження громадянства, надання адміністративних та інших послуг на території України е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон. Виняток передбачено ЛИШЕ щодо:

?перетинання державного кордону України, крім випадків необхідності підтвердження особи громадянина України при в’їзді в Україну;

?в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї;

?в’їзду, перебування, проживання або пересування у межах прикордонної смуги, виходу у територіальне море та внутрішні води України.

??Звертаємо увагу, що електронний паспортний документ можна безоплатно сформувати у застосунку Дія у разі, якщо раніше заявником було отримано ID-картку або закордонний біометричний паспорт.

?Крім того, під час воєнного стану підтвердити особу також дозволяє єДокумент - тимчасове цифрове посвідчення, яке містить, зокрема, паспортні дані та ідентифікаційний номер (РНОКПП) громадянина України. Відповідно до постанови Кабміну від 10.03.2022 № 248 такий електронний документ визнається усіма органами влади та може бути наданий для отримання різних адміністративних, у т.ч. пенсійних, послуг. При цьому безоплатно сформувати його також можна у застосунку Дія.

??Отже, за відсутності оригіналу паспорта Ви маєте повне право звернутися за отриманням гуманітарної допомоги та державних виплат на підставі е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон або єДокумента у застосунку Дія.

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь