A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Які документи насправді потрібні для виїзду за кордон із дітьми

Дата: 15.09.2022 12:13
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Чи потрібно мати довіреність від батька при виїзді за межі України дитини із матір'ю? Чи дозволять перетин кордону по свідоцтву про народження? На ці та інші запитання #ВідповідаєЮрпорадник.

?Запитання:

Добрий день! Планую їхати з дітьми (9 і 17 років) до Польщі. Батько дітей залишається в Україні. Підкажіть, будь ласка, чи потрібно отримувати від нього довіреність на дітей. Також цікавить, чи потрібен дітям для виїзду закордонний паспорт (на себе маю). Дякую!

?Відповідь:

Згідно з Правилами перетину державного кордону громадянами України діти, яким виповнилося 16 років, можуть самостійно виїжджати за межі країни за наявності будь-якого із документів, що посвідчують їх особу (наприклад, ID-картки, закордонного паспорта). У свою чергу виїзд за кордон дітей, молодших 16 років, дозволяється лише у супроводі одного із батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування.

?При цьому за законом наявність нотаріально посвідченої згоди другого з батьків ?НЕ потрібна. Однак на практиці прикордонники дуже часто запитують про такий документ. Відповідно, плануючи виїзд за межі країни, потрібно або оформити довіреність про всяк випадок, або бути готовими відстоювати свою позицію під час перетину кордону.

? Так чи інакше, для виїзду до іншої країни обов'язково необхідно мати документ, що посвідчує особу дитини. Це може бути:

? свідоцтво про народження дитини (якщо дитина молодша 14 років);

? паспорт громадянина України;

? закордонний паспорт дитини;

? інші документи, що містять відомості про особу.

? Також під час воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування перетин державного кордону дитиною дозволяється на підставі закордонного паспорта її батьків або інших законних представників. Щоправда, у відповідному паспортному документі обов’язково має бути додано інформацію про дитину. Як це зробити та скільки очікувати на оформлення, можна дізнатись ось тут ? https://cutt.ly/0CDUxa1

??Звертаю увагу, що в умовах воєнного стану передбачені певні особливості щодо виїзду за межі України дітей з інвалідністю, тяжкохворих дітей, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які НЕ досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування.

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь