A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Дитину усиновлено: чи сплачує батько аліменти — пояснив ВС

Дата: 12.09.2022 12:12
Кількість переглядів: 183

Фото без опису

Обов’язок утримувати дитину до її повноліття заснований на факті батьківства. Натомість усиновлення змінює суб’єктний склад правовідносин матері, батька та дитини.

Таку позицію висловив Касаційний цивільний суд, скасовуючи попередні рішення у справі №522/5039/21, інформує «Закон і Бізнес».

Позивачка розлучилась із чоловіком, з яким мала спільну дочку. Її чоловік у новому шлюбі всиновив дитину. Жінка подала позов про стягнення з її біологічного батька аліментів на утримання дочки.

Суд першої інстанції задовольнив позов, оскільки батьківські права та обов’язки щодо усиновленої дитини мають виконуватись як батьком, так і усиновлювачем. Апеляційний суд погодився з наведеними висновками, проте зменшив розмір стягнутих аліментів.

Проте КЦС зауважив, що згідно із ч.1 ст.232 СК з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов’язки між батьками й особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. При усиновленні дитини однією особою ці права та обов’язки можуть бути збережені за бажанням матері, якщо усиновлювачем є чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновлювачем є жінка.

Частинами 4, 5 ст.232 СК визначено, що усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов’язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини.

Суди попередніх інстанцій вважали, що зі змісту ч. 1 ст. 232 СК випливає альтернативність підходу щодо збереження батьківських прав та обов’язків залежно від особливостей усиновлення. А загальною умовою реалізації права на аліменти є виявлення бажання другим із батьків за походженням на отримання аліментів.

Верховний Суд із цим не погодився і зауважив, що тлумачення положень абз.2 ч.1 ст.232 СК в контексті збереження прав та обов’язків щодо дитини одним із батьків за походженням дає підстави для висновку, що законодавець передбачив можливість дитині, усиновленій однією особою, зберегти правовий зв’язок із батьком або матір’ю за походженням, які не позбавлені батьківських прав та надали згоду на усиновлення.

При цьому таке збереження правового зв’язку можливе лише в спосіб, який виключає ситуацію, в якій у дитини, з юридичної точки зору, будуть одночасно дві матері або два батька.

Тож КЦС констатував, що сімейне законодавство України не передбачає обов’язку батька за походженням, чия дитина усиновлена іншим чоловіком, утримувати таку дитину до досягнення нею повноліття.

Джерело: «Закон і Бізнес»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь