A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Дата: 11.07.2022 18:01
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

В теплу пору року різко зростає загроза виникнення спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

Кишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Кишкові інфекції поширені повсюдно.

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.  «Носії» становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування.

Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Переважає харчовий шлях зараження на ГКІ. За даними епідеміологічного анамнезу більшість хворих пов’язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів, контамінованих збудником ГКІ (м’яса та м’ясопродуктів, молока, молокопродуктів і готових страв, овочів, фруктів, ягід. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні температурних умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання. Мухи, таргани переносять велику кількість мікробів, які потрапляють на продукти харчування, посуд і т.д. у випадку коли до них є вільний доступ цих комах.

Друге місце щодо розповсюдженості займає контактно-побутовий шлях передачі інфекції, адже ГКІ недарма називають «хворобою брудних рук». Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. З’являються характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури.

Більшість спалахів виникає внаслідок недотриманя санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях.

 

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь надаємо кілька порад  для збереження здоров’я:

– Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету.

– Не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.

– Не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання.

– Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.

– Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини,

– При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни.

– При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

– При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні).

– На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

При перших ознаках кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. При виникненні захворювання на кишкові інфекції в організованих колективах хворого до прибуття лікаря слід ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу за телефоном 103.

Піклуйтесь про особисте здоров’я та здоров’я ваших рідних та близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь