A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

На які додаткові гарантії від держави можуть розраховуввати діти-ВПО?

Дата: 06.06.2022 16:00
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

За останні 3 місяці кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні зросла до 7,7 млн осіб, серед яких чимало дітей. На яку допомогу та державну підтримку можуть розраховувати діти-ВПО в умовах воєнного стану, #ВідповідаєЮрпорадник.

? Запитання:

Доброго дня! Я з дітьми переїхала 20 травня з Донецької області до Полтавської. Підкажіть, будь ласка, на які права та державні гарантії можуть розраховувати мої діти? Довідки переселенців уже отримали. Дякую!

? Відповідь:

Окрім загальних прав, які мають усі діти, що проживають в Україні (право на життя; охорону здоров’я і безоплатну кваліфіковану медичну допомогу; безпечні умови для життя і здорового розвитку; ім’я та громадянство; свободу совісті та релігійних переконань тощо), діти з числа ВПО можуть розраховувати на додаткові пільги та гарантії.

1? Право на першочергове зарахування до державних (комунальних) закладів дошкільної освіти (відповідно до Постанови Кабміну від 27.01.2021 № 86).

Для того щоб скористатися відповідною можливістю під час подання заяви про зарахування дитини до дитячого садочка один із її батьків, інших законних представників має пред’явити оригінал довідки про взяття на облік ВПО, виданої на ім’я дитини, а також зазначити реквізити такого документу у заяві про зарахування.

2? Право на безоплатне гаряче харчування у державних і комунальних закладах дошкільної, загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти (згідно з Постановою Кабміну від 24.03.2021 № 305). Також за законом безкоштовно дитячим харчуванням забезпечуються діти грудного віку та діти другого року життя.

3? Право на продовження здобуття певного освітнього рівня (дошкільної, шкільної, середньо-спеціальної, вищої освіти)

Так, для дітей-ВПО передбачено можливість влаштування до шкіл за відсутності всіх необхідних документів, а також надано право продовжувати навчання дистанційно, якщо закладом освіти, в якому навчалася дитина, реалізовано такий підхід.

4? Право на отримання державної цільової підтримки для здобуття вищої освіти

Відповідно до ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» держава забезпечує дітям, зареєстрованим як ВПО, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у вигляді:

???? повної оплати навчання для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти за певним рівнем вищої освіти за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів, у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення, відповідно до умов та правил прийому (з урахуванням квот, установлених відповідно до законодавства). Підтримка надається до закінчення особою навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

???? надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у разі зарахування на навчання відповідно до угод укладених між вищим навчальним закладом та фізичною або юридичною особою;

соціальної стипендії для осіб, які навчаються за денною формою навчання;

???? безоплатного забезпечення підручниками та доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти;

???? безоплатного проживання в учнівських гуртожитках – для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти; із пільговою оплатою - для студентів закладів фахової передвищої або вищої освіти, курсантів невійськових закладів фахової передвищої або вищої освіти;

???? соціальної стипендії – у разі навчання на бюджетній формі для студентів, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання і включені до рейтингу.

5? Право на оздоровлення та відпочинок за рахунок держави, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, незаборонених законодавством (згідно зі ст. 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»)

6? Право на отримання грошової допомоги на проживання

Відповідно до Постанови Кабміну від 20.03.2022 № 332 діти з числа ВПО мають право на отримання допомоги на проживання у розмірі 3000 грн щомісячно. Щоправда така допомога надається за певних умов.

?? Детальніше про ці умови - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО ???? «Вибрати питання» ?? «пенсія, соц.допомога» ?? «соц.виплати» ?? «постраждалим від росії» ?? «на проживання ВПО»:

???? https://chatbot.r2p.org.ua/

???? Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

???? Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

???? Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Норвезька рада у справах біженців в Україні - правова допомога

Програма EGAP

Джерело: Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь