A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Відповідальність за злочин, вчинений під впливом фізичного або психічного примусу

Дата: 26.05.2022 16:41
Кількість переглядів: 364

Фото без опису

З моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну щодня з’являється інформація про застосування насильства по відношенню до наших громадян з боку окупаційних військ задля захоплення влади. Чи нестиме відповідальність особа за дії або бездіяльність, вчинені під впливом такого фізичного або психічного примусу?

Відповідь на це питання міститься в статті 40 Кримінального кодексу України. Зокрема, в ній визначено, що не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. Питання про кримінальну відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала фізичного примусу, внаслідок якого вона зберігала можливість керувати своїми діями, а також психічного примусу, вирішується відповідно до положень статті 39 цього Кодексу.

Тобто в статті 40 передбачено дві самостійні умови, за наявності яких особа звільняється від кримінальної відповідальності.

При виключенні кримінальної відповідальності на підставі частини першої статті 40 Кримінального кодексу України необхідно встановити чи особа перебувала під впливом непереборного фізичного примусу, внаслідок якого не могла керувати своїми діями, тобто повністю була позбавлена можливості вільно приймати рішення. Так, особа, яка в результаті застосування до неї насильницьких дій (катування, введення в організм різноманітних препаратів) розповіла інформацію, що містить державну таємницю, не може нести кримінальну відповідальність, оскільки вчинила це всупереч власній волі.    

Питання про звільнення від відповідальності особи відповідно до частини другої статті 40 Кримінального кодексу України вирішується за правилами статті 39 Кримінального кодексу України, тобто залежно від того, чи викликав зазначений примус стан крайньої необхідності і якщо викликав, то чи було допущено або не було допущено перевищення меж крайньої необхідності.

Також варто зазначити, що згідно пункту 6 частини першої статті 66 Кримінального кодексу України однією з обставин, яка пом'якшує покарання є вчинення кримінального правопорушення під впливом погрози, примусу.

Для отримання правової консультації Ви маєте можливість зателефонувати за номером телефона (03657) 2-11-13 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00 год або звернутися особисто у вищевказані дні та години до сектору «Костопільське бюро правової допомоги», яке знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 14, м. Костопіль, Рівненська обл.

Також, Ви маєте змогу отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером телефона  0800 213 103 або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь