A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Тимчасовий захист українців в ЄС

Дата: 10.03.2022 15:01
Кількість переглядів: 153

Фото без опису

Зараз багато українців у пошуку безпеки їдуть закордон. Що дає статус біженця? Це логічне питання. Адже люди хочуть знати, що на них очікує. При цьому Рада Європи вже прийняла Директиву про тимчасовий захист, яка забезпечить невідкладний захист у країнах ЄС людям, які рятуються від вторгнення в Україну

Який статус обрати - вирішуйте самі.

Посилання на сайт Ради Європи - https://www.consilium.europa.eu/.../ukraine-council.../

Перетнувши кордон, жителі України мають право подати заявку на притулок. І поки її розглядатимуть, їм доведеться залишатися у тій країні, де вони її подали, - Польщі, Словаччині, Угорщині чи Румунії. На визнання статусу біженця можна чекати багато місяців.

Натомість статус тимчасового захисту українці, які рятуються від війни, отримують автоматично після перетину кордону. Після цього вони можуть їхати у ту країну ЄС, де їм буде зручніше знайти місце проживання. Наприклад, де у них живуть родичі чи знайомі. І вони й надалі матимуть право подати заявку на притулок.

На кого поширюється тимчасовий захист ЄС?

Тимчасовий захист поширюється передусім на три категорії осіб:

Перша - це громадяни України, які проживали на її території станом на 24 лютого та змушені були залишити свої домівки через вторгнення російських військ.

Друга - люди, які мають політичний притулок в Україні.

Третя - члени сімей перших двох категорій. Ідеться передусім про чоловіка/дружину (включно з фактичними шлюбними відносинами, щоправда, якщо їх визнає держава-член ЄС, до якої в'їжджають) та неповнолітніх дітей. Також це можуть бути інші близькі родичі, якщо вони проживали разом і були залежними від людини з перших двох категорій.

Держави ЄС зможуть надати або тимчасовий захист ЄС, або ж аналогічний статус за своїм національним законодавством, громадянам третіх країн, які мали в Україні посвідку на постійне проживання, але не можуть повернутися на батьківщину, бо це не буде безпечним.

Рішенням Ради ЄС не передбачено тимчасовий захист для громадян третіх країн, які не мали посвідки на постійне проживання в Україні, і їхня батьківщина є безпечною країною. Передусім ідеться про іноземних студентів. У Єврокомісії їм обіцяють посприяти в поверненні додому. Але держави ЄС можуть і їм надати тимчасовий захист.

Які права дає українцям тимчасовий захист?

Крім можливості перебувати на території ЄС протягом часу дії директиви, тимчасовий захист надає і низку інших прав людям з України, які втекли від війни. Це право на проживання, доступ до ринку праці та житла, соціальна та медична допомога. Під доступом до роботи розуміють не лише можливість працювати, але також і займатися підприємництвом, і відвідувати курси підвищення кваліфікації чи здобуття нової професії. А діти, які прибули без батьків або інших родичів, отримують право на опікуна та доступ до шкільної освіти.

Ці права прив'язані не до всього ЄС, а до конкретної держави. Для того, щоб ними користуватися, треба звернутися по дозвіл на проживання до органів влади, які займаються питаннями тимчасового захисту. В різних державах це можуть бути різні установи. Там біженцям повинні видати документ, який зрозумілою їм мовою пояснюватиме їхніх статус і права.

Після отримання дозволу на проживання, подорожувати в інші країни Шенгену можна буде, але за звичними для безвізу правилами: не більше 90 днів за кожні 180 днів.

Це набір мінімальних стандартів. Якщо ж якась держава Євросоюзу надає більшу та ширшу підтримку, то це лише вітається.

Тимчасовий захист є надзвичайним механізмом, який може застосовуватися у випадку масованого притоку людей, та який призначений для надання негайного та колективного (тобто, без необхідності вивчення окремих подань) захисту для переміщених осіб, які не можуть повернутися до країни походження», - йдеться у повідомленні Ради Європи.

Такий спрощений порядок дозволить уникнути перевантаження національних систем надання притулку в країнах Євросоюзу та надати переміщеним особам доступ до прав по всьому ЄС. Це включає дозвіл на проживання, доступ до ринку праці, до житла, до медичної допомоги, а також до освіти для дітей.

Після остаточного ухвалення, це рішення активує тимчасовий захист на первинний період в один рік. Цей термін може автоматично продовжуватися на наступні шість місячних періодів, на загальний термін максимум до одного року.

Єврокомісія може запропонувати Раді ЄС продовжити тимчасовий захист ще на один рік. Єврокомісія може також запропонувати завершити дію тимчасового захисту, якщо ситуація в Україні дозволятиме безпечне повернення на тривалий час.

Громадянам третіх країн, що проживали в Україні до початку війни 24 лютого, буде також дозволено тимчасове перебування на території ЄС для безпечного повернення в країни походження. Якщо це не є можливим, вони можуть подавати прохання на отримання притулку за стандартною процедурою, що передбачена законодавством країни Євросоюзу.

За матеріалами Укрінформ та

https://m.dw.com/.../tymchasovyi-zakhyst-yes.../a-61022607

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ МІЖ СТАТУСОМ БІЖЕНЦЯ І ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ В ЄВРОПІ

СТАТУС БІЖЕНЦЯ надає такі гарантії: право на проживання у таборі біженців, медичну допомогу, освіту для дітей, щомісячну грошову допомогу, доступ до ринку праці.

Але є і певні обмеження:

• неможливість залишити приймаючу країну до моменту отримання статусу;

• неможливість повернутися до України після отримання статусу;

• позбавлення особистих документів (видається, посвідка на проживання);

• неможливість працевлаштуватися до моменту отримання статусу, а також у разі відмови надання такого статусу.

ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ:

Отримати тимчасовий захист можуть:

• громадяни України, які проживали в країні, включно до 24 лютого і були вимушені її залишити через війну;

• особи, які отримали політичний притулок в Україні;

• громадяни інших країн, які легально перебували на території України;

• особи без громадянства.

Цей статус надає такі гарантії: право на освіту, медичне страхування, право на постійне проживання терміном 1 рік з можливим продовженням до 3 років, доступ до ринку праці, соціальну допомогу.

Джерело: Криворізький місцевий центр з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь