ОБГРУНТУВАННЯ технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі
На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020р. №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013р. №631 і від 11 жовтня 2016р. №710».
Відділ освіти, молоді і спорту Малолюбашанської сільської ради (надалі Замовник) оприлюднює обґрунтування технічних та якісних характеристик, очікуваної вартості та/або бюджетного призначення предмета закупівлі : ДК 021-2015 (CPV) -03220000-9 Овочі, фрукти, горіхи (морква, буряк, капуста, капуста цвітна, цибуля, кабачки, перець солодкий, томати,огірки, баклажани, яблука, ківі, полуниця, лимони, апельсини, мандарини,черешня, персик/нектарини, банани, виноград).
Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: переговорна процедура, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-02-23-005797-b.
Обгрунтування застосування переговорної процедури закупівлі ( посилання на експертні, нормативні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі): підставою для обрання саме цієї процедури є Закон України «Про публічні закупівлі» ( із змінами), а саме п.1 ч.2 ст.40 – якщо було двічі відмінено процедуру відкритих торгів, у тому числі частково (за лотом), через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій по предмету закупівлі, код ДК 021:2015-03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи ( ідентифікатори закупівель - https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-01-31-001122-a, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-01-14-000945-b )
Категорія Замовника - згідно п.3 ч.1 ст. 2 ЗУ "Про публічні закупівлі" (юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади).
Мета проведення закупівлі: Потреба у закупівлі зумовлена необхідністю забезпечення безперебійного харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах та дошкільних закладах освіти Малолюбашанської сільської ради. Придбання даного продукту дозволить забезпечити повноцінний розвиток дитячого організму завдяки виконанню норм харчування.
Обґрунтування технічних та якісних характеристик
Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:
Вимоги до предмету закупівлі:
№ з/п |
Найменування товару |
Уточнюючий код ДК 021:2015 |
Технічні та якісні характеристики |
1 |
Морква |
03221112-4 Морква |
Зовнішній вигляд та консистенція: коренеплоди свіжі, чисті, цілі, здорові, без тріщин, без механічних пошкоджень, пошкоджень шкідниками та хворобами, без залишків зовнішньої вологості, типової для ботанічного сорту форми та кольору, з черешком не більше 2,0 см або без нього, але без пошкодження плечиків коренеплода (для молодої - короткою до 3 см зеленню). Допускаються коренеплоди з відхиленнями по формі, але не уродливі, з зарубцьованими (покритими епідермісом) неглибокими (2-3 мм) природніми тріщинами в корковій частині, які утворилися під час росту; коренеплоди з незначними наростами, які з’явилися під час формування бокових корінців; коренеплоди зі зламаними осьовими корінцями. Колір: в залежності від ботанічного сорту, оранжевий різних відтінків. Запах: природний, властивий даному ботанічному сорту, без стороннього затхлого чи гнилісного запаху. Згідно ДСТУ 7035:2009 «Морква свіжа. Технічні умови» |
2 |
Буряк |
03221111-7 Буряк |
Буряк столовий свіжий – вирощений в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, має типові для сорту форму,не кормових сортів, смак та колір без стороннього запаху і присмаку. Коренеплоди цілі, чисті, сухі, не зів’ялі, не тріснуті, без ознак гнилі, цілком розвинуті, без механічних пошкоджень та пошкоджень шкідниками, без зайвої зовнішньої вологи. М’якуш соковитий, темно-червоний різних відтінків. Розмір коренеплоду за найбільшим поперечним діаметром 7-10 см. Буряк має бути вирощений в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Смак та запах – без сторонніх домішок. Без ГМО. Повинен відповідати ДСТУ 7033:2009 «Буряк столовий свіжий. Технічні умови» |
3 |
Капуста |
03221410-3 - Капуста качанна |
Першого ґатунку, з щільною головкою, повинні бути свіжі, без ознак гнилі, без ознак захворювання, без механічних пошкоджень та ушкоджень шкідниками, без сторонніх присмаків, запахів. Повинна відповідати ДСТУ 7037:2009 «Капуста білоголова свіжа. Технічні умови». |
4 |
Капуста цвітна |
03221420-6 Капуста цвітна |
Повинна відповідати ДСТУ 3280-95 Капуста цвітна свіжа. Технічні умови |
5 |
Цибуля |
03221113-1 - Цибуля |
Цибуля першого ґатунку. Цибулини доспілі, здорові, чисті, свіжі, сухі, не пророслі, властиві для даного ботанічного сорту форми і кольору, з сухими верхніми лусками і висушеною шийкою від 2 до 5 см. Допускається до 5% цибулин з тріщинами сухої луски, що відкривають соковиту луску на ширину не більше 2 мм, до 10% роздвоєних, які знаходяться під загальними сухими лусками. Не пошкоджені шкідниками. Мінімальна вага цибулини – не менше 50 гр.Цибуля має бути вирощена в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Смак та запах – без сторонніх домішок. Без ГМО.ДСТУ 3234-95 |
6 |
Кабачки сезонно |
03221250-3 Кабачки |
Зовнішній вигляд та консистенція: плоди молоді, свіжі, чисті, здорові, цілі, з ніжно негрубою шкіркою. М’якоть соковита, щільна, без пустот, з молодим недорозвиненим насінням (насіння з м’якою соковитою оболонкою). Розмір плода по найбільшому поперековому діаметру не більше 8см. Без механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Колір та форма: в залежності від ботанічного сорту Запах: природний, властивий даному ботанічному сорту, без стороннього затхлого чи гнилісного запаху, без присмаку. Повинні відповідати ДСТУ 318-91 Кабачки свіжі. Технічні умови |
7 |
Перець солодкий |
03221230-7 - Перець овочевий |
Зовнішній вигляд: плоди свіжі, зрілі, чисті, цілі, здорові, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, з плодоніжкою; смак: солодкий з легкою гостротою; розмір плодів довжиною (довжина без плодоніжки) не менше 6 см для сортів подовженої форми, не менше 4 см (найбільший поперечний діаметр) сортів округлої форми; без перевищеного вмісту хімічних речовин, без ознак гнилі, без хвороб, механічних пошкоджень та пошкоджень шкідниками, з властивим для сорту запахом. Плоди повинні бути упаковані в ящики або спеціальні контейнери. Тара повинна бути міцною, сухою, чистою, без сторонніх запахів. Без ГМО. Повинен відповідати ДСТУ 2659-94 Перець солодкий свіжий. Технічні умови |
8 |
Томати |
03221240-0 - Помідори |
Зовнішній вигляд та консистенція: плоди свіжі, цілі, здорові, щільні, не перестиглі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, з плодоніжкою чи без неї, без механічних пошкоджень та сонячних опіків. Смак і запах: природний, властивий даному ботанічному сорту, без стороннього затхлого чи гнилісного запаху, без присмаку. М’якуш плоду щільний, з недорозвиненим водянистим насінням. Розмір плоду в поперечному діаметрі 5-8 см. Колір: в залежності від ботанічного сорту червоний різних відтінків. Повинні відповідати ДСТУ 3246-95 Томати свіжі. Технічні умови |
9 |
Огірки |
03221270-9 - Огірки |
Зовнішній вигляд та консистенція: плоди свіжі, цілі, здорові, не потворні, без механічних пошкоджень, з плодоніжкою чи без неї, типовою для ботанічного сорту формою і забарвленням. Допускаються плоди з незначним пожовтінням вершини у сортів типу Міг; з незначним побурінням біля плодоніжки у сортів типу Ніжинський. Допускаються злегка вигнуті плоди для довгоплідних і середньоплідних огірків (вигнутість не більше ніж 0,2). Допускаються плоди з вирваною плодоніжкою (діаметр пошкодження не більше ніж 1,0см). М’якуш плоду щільний, з недорозвиненим водянистим насінням. Довжина плоду від 11см до 25см (в залежності від сорту), поперечний діаметр не більше ніж 5,5см. Колір: в залежності від ботанічного сорту зелений різних відтінків Запах: природний, властивий даному ботанічному сорту, без стороннього затхлого чи гнилісного запаху, без присмаку. Повинні відповідати ДСТУ 3247-95 Огірки свіжі. Технічні умови |
10 |
Баклажан |
03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи |
Плоди повинні мати подовжену циліндричну форму, колір шкірки – фіолетовій, м’якоть – білу. Вони повинні бути неперезрілі(молоді) з дрібним насінням. Повинні відповідати ДСТУ 2660-94Баклажани свіжі. Технічні умови |
11 |
Яблука |
03222321-9 - Яблука |
Зовнішній вигляд та консистенція: свіжі, цілі, чисті, розвинені, без зайвої вологості, типові по формі і відповідають ботанічному сорту, без пошкоджень шкідниками та хворобами, з плодоніжкою або без неї, без пошкодження шкірки плоду, без механічних ушкоджень. Розмір 60-65мм в діаметрі. Підшкірна плямистість та побуріння м’якоті не дозволяється. Дозволяється слабка зів’ялість, без ознак зморшкуватості. Зрілість: плоди однорідні по ступеню зрілості, але не достиглі та не перезрілі. Колір та смак: в залежності від ботанічного сорту, м’якуш соковитий Запах: природний, властивий даному ботанічному сорту, без стороннього затхлого чи гнилісного запаху. Повинні відповідати ДСТУ 8133:2015 Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. Технічні умови |
12 |
Ківі |
03222118-3 Ківі
|
Плоди цілі, свіжі, чисті, здорові, тверді, у стадії товарної зрілості, які добре сформувалися, не перезрілі, без пошкоджень шкідниками та хворобами, без перевищення вологості. Допускаються незначні дефекти шкірки, які не впливають на якість. Вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Вміст нітратів не більше норм, визначених ДСТУ. |
13 |
Полуниця |
03222313-0 Полуниця |
Ягода ціла, чиста, суха, однорідна за ступенем стиглості (не перестигла),без стороннього запаху або присмаку, без плісняви, без механічних пошкоджень шкідниками і хворобами. Розмір по найбільшому поперечному діаметру - не менше 20 мм. Вміст нітратів не більше норм, визначених ДСТУ. |
14 |
Лимон |
03222210-8 - Лимони |
Повинні бути свіжі, чисті, без ознак захворювання, без механічних пошкоджень та ушкоджень шкідниками, без сторонніх присмаків, запахів, без ознак гнилі, І і ІІ категорії. Повинні відповідати ГОСТ 4429-82 Лимони. Технічні умови. |
15 |
Апельсин |
03222220-1 - Апельсини |
Апельсини мають бути свіжі, чисті, не в`ялі, достатньо зрілі, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Без перевищення вмісту хімічних речовин. Запах та смак притаманний свіжим фруктам, без стороннього запаху та присмаку. Забарвлення від світло-оранжевого до оранжевого. Товар не повинен містити ГМО. Повинні відповідати ГОСТ 4427-82 Апельсины. Технічні умови. |
16 |
Мандарин |
03222240-7 - Мандарини |
Розміри для сортів з округлою формою плода (по найбільшому поперечному діаметру) не менше 50 мм. Колір: чітко виражений (помаранчевий, жовтий), властивий кольору плодів. Смак: чистий без стороннього присмаку. Не допускаються плоди зелені, підморожені та з ознаками захворювань, цвілі, гнилі. Повинні відповідати ГОСТ 4428-82. |
17 |
Черешня |
03222333-6 - Вишні та черешні |
Плоди типового розміру, вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, без ГМО. Плоди свіжі, цілі, чисті, без плям, здорові, не зів'ялі, без гнилі, стиглі, соковиті, без пошкоджень хворобами і шкідниками, типової форми і забарвлення. Повинні відповідатиДСТУ8153:2015Черешня свіжа. Технічні умови |
18 |
Персик/ нектарин |
03222332-9 – Персики |
Зовнішній вигляд та консистенція: плоди свіжі, чисті, здорові, достатньо стиглі, в стадії товарної зрілості, не пошкодженні, без механічних ушкоджень та пошкоджень шкідниками, без тріщін біля основи черенків, типової для помологічного сорту форми та кольору, без надлишкової зовнішньої вологості. Плоди повинні мати характерні ознаки свого різновиду. М’якоть повинна бути абсолютно доброякісною. Допустимі плоди з незначними поверхневими дефектами, які не впливають на зовнішній вигляд, якість, збереження та товарний вигляд продукту в упаковці. Запах та смак відповідні даному помологічному сорту без сторонніх запахів та присмаків. Плоди однорідні по ступеню зрілості. Не допускається наявність зелених, зів’ялих, пліснявих, сильно пом’ятих, таких, що загнили плодів. Повинні відповідати ДСТУ 7025:2009 Персики/нектарини свіжі. Технічні умови. |
19 |
Банан |
03222111-4 – Банани |
Плоди одного помологічного сорту, в кисті банану не допускаються вирізані плоди. Плоди тверді, свіжі, чисті, цілі, здорові, розвинуті, неспотворені, без залишків квітки, мають добре виражені ребристі бокові грані, крона зеленого кольору або зеленувато-жовта, жовта, її зріз рівний, гладкий, здоровий, не пересушений. Стиглі банани мають специфічний запах. Смак солодкий без стороннього присмаку і аромату. Плоди споживчого ступеню стиглості з зеленувато-жовтим,жовтим забарвленням шкірки, але не пристиглі, щільні, округлі, м’якоть кремова. Всі банани партії мають бути приблизно однакового розміру. Розмір середній, відповідно до сорту. Повинні відповідати ГОСТ 21832-76. |
20 |
Виноград |
03222340-8 Виноград |
Виноград свіжий столовий, гатунок вищий. Повинен відповідати ДСТУ 2438:2014 Виноград свіжий столовий. Технічні умови або UNECE STANDARD FFV-19. |
Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі
Загальна кількість необхідного до закупівлі обсягу фруктів (яблука, банани, апельсини, груші) сформована виходячи із його обсягів, спожитих закладами, що знаходяться у підпорядкуванні замовника, за 2021 рік.
Очікувана вартість предмета закупівлі передбачена кошторисом та річним планом закупівель на 2022 рік, ґрунтується на всіх фактичних складових ціни та включає в себе вартість ціни на товар, податки і збори, що сплачуються або мають бути сплачені, усіх інших витрат та згідно з вимогами чинного законодавства щодо формування ціни на відповідний товар. Відповідно до розрахунків вартості проведених у відповідності до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» шляхом ринкових консультацій з метою аналізу ринкової ціни на товар, з урахуванням видатків замовника, очікувана вартість процедури закупівлі складатиме 235000грн. з ПДВ. Ціна за одиницю товару перебуває в межах діапазону показників, актуальних на момент оприлюднення закупівлі, ринкових цін на відповідні види фруктів на території України. Розрахунок очікуваної вартості предмету закупівлі з урахуванням роз’яснень Мінекономіки Щодо розрахунку очікуваної вартості предмета закупівлі № 3301-04/34980-06 від 20.08.2019 р. та Щодо передумов здійснення закупівель № 3304-04/55366-06 від 10.09.2020 р. і Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, здійснювався замовником шляхом моніторингу середньоринкових цін на відповідні види фруктів при плануванні відповідної закупівлі. Замовником здійснювався пошук, збір та аналіз загальнодоступної цінової інформації, до якої відноситься інформація про ціни товарів, що міститься в мережі Інтернет у відкритому доступі на сайтах постачальників, в електронному каталозі, в електронній системі закупівель “ProZorro” щодо аналогічних закупівель, проводились ринкові консультації.