A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Профілактика онкозахворювань

Дата: 21.02.2022 14:48
Кількість переглядів: 1510

Фото без опису

Рак - це загальне позначення для більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним з ознак раку є швидке утворення аномальних клітин — метастазів, які проникають в організм. Не кожна зміна в тканинах організму є раком. Однак деякі зміни тканин можуть перерости в рак, якщо їх не лікувати. Успішність лікування раку людини залежить від типу хвороби та стадії, також від типу лікування, яке людина може отримати й інших супутніх факторів. Певні типи раку виліковуються частіше за інші. Тип лікування для кожного виду раку різний, призначити той, який підходить може лише лікар. Онкологічні захворювання можна виявляти на ранній стадії. Пацієнти, у яких їх діагностували, можуть пройти терапію і вилікуватися.

Що нам радять лікарі?

1. Не курити. Водночас від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя, зокрема відмовитися від куріння. До 40% випадків захворювання на рак можна запобігти, якщо уникати тютюнового диму. Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку. На нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі. Куріння  пов’язане з розвитком різних типів раку: легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.

2. Споживати здорову їжу: їсти багато фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цілозернові та бобові; обирати менш калорійні продукти, виключіть із раціону рафінований цукор, трансжири, шводкоїжу; відмовтеся від алкогольних напоїв або ж споживайте їх мінімально (ризик появи онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки, збільшується пропорційно до кількості випитого алкоголю) — і пам’ятати, що безпечної дози алкоголю не існує; обмежуйте споживання технологічно обробленого м’яса (за інформацією ВООЗ, уживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик появи деяких видів раку); замініть червоне м’ясо на рибу, віддавайте перевагу здоровим жирам, наприклад, оливковій олії.

Жінки, які дотримуються середземноморської дієти із додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів: фруктів, овочів, цілозернових, бобових та горіхів.

3. Підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними: щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень покращать загальний стан здоров’я. Починайте кожний день із 30 хвилин будь-якої фізичної активності.

4. Не засмагати: уникати прямого сонячного випромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша; захистити голову допоможуть сонцезахисні окуляри та крислатий капелюх; затуляти відкриті ділянки тіла одягом, обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше ультрафіолетового випромінювання, ніж пастельні чи вибілені бавовняні; використовувати сонцезахисний крем широкого спектра із SPF щонайменше 30 навіть у похмурі дні, повторно наносити крем що дві години або частіше, якщо плаваєте чи пітнієте.

5. Регулярно відвідувати лікаря для профілактичного огляду. Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Це підвищує ефективність лікування і знижує його вартість. Уважне ставлення до власного здоров’я та усунення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь