A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Судовий збір: скільки доведеться платити у 2022 році за звернення до суду

Дата: 05.01.2022 16:50
Кількість переглядів: 20912

Фото без опису

?????? Життя непередбачуване та може призвести до необхідності звернення до суду ?? для захисту своїх порушених прав, свобод та інтересів.

Звертаючись до суду потрібно сплатити судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів.

????????? Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 СІЧНЯ календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

????????? З 01.01.2022 року набрав чинності Закон України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» № 1928-IX від 02.12.2021 року, яким встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2022 року в сумі 2481 грн.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1928-20#Text

?????? ОТЖЕ, протягом 2022 року ставки судового збору вираховуються саме з показника у 2??4??8??1??грн.

???????? Розглянемо розміри судового збору за подання деяких категорій заяв у 2022 році.

???? За подання до суду позовної заяви МАЙНОВОГО характеру, яка подана юридичною особою ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? мінімум — 2481 грн.
?? максимум — 868 350 грн. (350 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду позовної заяви МАЙНОВОГО характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою — підприємцем ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? мінімум — 992,40 грн. (0,4 Х 2481 грн.)
?? максимум — 12 405 грн. (5 Х 2481 грн.)

До даної категорії відносяться:
???? позовна заява про визнання в порядку спадкування права власності на нерухоме майно (земельну ділянку, житловий будинок т.п.);
???? позовна заява про поділ майна подружжя;
???? позовна заява про стягнення боргу за договором позики;
???? позовна заява про стягнення орендної плати, пені за несвоєчасну її сплату;
???? т.п.

???? За подання до суду позовної заяви НЕМАЙНОВОГО характеру, яка подана юридичною особою або фізичною особою — підприємцем ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 2481 грн.

???? За подання до суду позовної заяви НЕМАЙНОВОГО характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 992,40 грн. (0,4 Х 2481 грн.)

До даної категорії відносяться:
???? позовна заява про позбавлення батьківських прав;
???? позовна заява про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та у її вихованні;
???? позовна заява про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини;
???? позовна заява про розірвання договору оренди землі;
???? позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням;
???? т.п.

???? За подання до суду позовної заяви про розірвання шлюбу ставка судового збору складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 992,40 грн. (0,4 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду позовної заяви про поділ майна при розірванні шлюбу ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? мінімум — 992,40 грн. (0,4 Х 2481 грн.)
?? максимум — 7443 грн. (3 Х 2481грн.)

???? За подання до суду фізичною особою заяви у справах ОКРЕМОГО провадження ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 496,20 грн. (0,2 Х 2481 грн.)

До даної категорії відносяться:
???? заява про встановлення факту родинних відносин;
???? заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документа;
???? заява про надання права на шлюб;
???? заява про встановлення факту місця відкриття спадщини;
???? заява про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини;
???? т.п.

???? За подання до суду фізичною особою заяви про забезпечення доказів або позову; заяви про перегляд заочного рішення ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 496,20 грн. (0,2 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду юридичною особою або фізичною особою — підприємцем заяви про забезпечення доказів або позову; заяви про перегляд заочного рішення ставка судового збору складає 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 1240,50 грн. (0,5 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду заяви про видачу судового наказу ставка судового збору складає 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 248,10 грн. (0,1 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду заяви про скасування судового наказу ставка судового збору складає 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 124,05 грн. (0,05 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 496,20 грн. (0,2 Х 2481 грн.)

???? За подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами ставка судового збору складає 1??5??0?? відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

???? За подання до суду касаційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду ставка судового збору складає 2??0??0?? відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги в розмірі оспорюваної суми.

???? За подання до суду юридичною особою або фізичною особою — підприємцем апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 2481 грн.

???? За подання до суду фізичною особою апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 496,20 грн. (0,2 Х 2481 грн.)

???? За подання до ГОСПОДАРСЬКОГО суду позовної заяви МАЙНОВОГО характеру ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? мінімум — 2481 грн.
?? максимум — 868 350 грн. (350 Х 2481 грн.)

???? За подання до ГОСПОДАРСЬКОГО суду позовної заяви НЕМАЙНОВОГО характеру ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 2481 грн.

???? За подання до АДМІНІСТРАТИВНОГО суду адміністративного позову НЕМАЙНОВОГО характеру, який подано фізичною особою ставка судового збору складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 992,40 грн. (0,4 Х 2481 грн.)

???? За повторну видачу копії судового рішення ставка судового збору складає 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу.

?? 7,44 грн. за кожний аркуш паперу (0,003 Х 2481 грн.)

???? За видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання ставка судового збору складає 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 74,43 грн. (0,03 Х 2481 грн.)

???? За виготовлення копій документів, долучених до справи ставка судового збору складає 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожен аркуш копії.

?? 7,44 грн. за кожний аркуш копії (0,003 Х 2481 грн.)

????У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

?? 496,20 грн. (0,2 Х 2481 грн.)

???? Більш детально зі ставками судового збору можна ознайомитися у статті 4 Закону України «Про судовий збір» за посиланням ????????????
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3674-17#Text

???? Статтею 5 Закону України «Про судовий збір» визначено категорію громадян, яка звільнена від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Більш детально щодо категорій осіб, які мають пільги зі сплати судового збору можна ознайомитися за посиланням ????????????

https://jurist.dp.ua/archives/964

??? ДОДАТКОВО ЗВЕРТАЮ УВАГУ НА НАСТУПНЕ:

???? За подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати.

???? У разі якщо розмір позовних вимог збільшено або пред’явлено нові позовні вимоги, недоплачену суму судового збору необхідно сплатити до звернення до суду з відповідною заявою.

???? За подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

???? У разі коли в позовній заяві об’єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

???? Якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за судовим рішенням), судовий збір за подання скарги (заяви) вираховується та сплачується лише щодо перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум).

???? За повторно подані позови, що раніше були залишені без розгляду, судовий збір сплачується на загальних підставах.

???? За подання зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними позовними вимогами судовий збір справляється на загальних підставах.

???? У разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

???? У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених за подання позову немайнового характеру.

????????? Радила б також звернути увагу на постанову Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних від 17 жовтня 2014 року №10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010740-14#Text

???? Онлайн калькулятор ставок судового збору та реквізити рахунків для зарахування судового збору та інших рахунків для зарахування надходжень до бюджетів при розгляді справ у судах, Ви можете знайти на офіційних веб-сайтах судів в розділі «Громадянам», рубрика «Судовий збір» ????????????

https://court.gov.ua/sudova-vlada/sudy/

Джерело: Адвокат Кулик Юлія Василівна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь