A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Чи варто позичати кошти?

Дата: 30.12.2021 15:42
Кількість переглядів: 203

Фото без опису

????Раніше ми з вами говорили про кредити. Які існують види кредитів, на що слід звернути вагу при підписанні договору та які «пастки» вас можуть очікувати.

?Але також може бути ситуація, коли наші справи йдуть добре, ми маємо фінансовий план і він працює. В нас є вільні кошти, і раптом з’являється знайомий, якому терміново потрібні кошти.

Знайома ситуація?

????Чи варто позичати кошти вирішувати лише вам. Ми хочемо надати декілька порад, які допоможуть вам визначитись з вибором та захистити свій бюджет від фінансових втрат:

????Говоріть «так», якщо дійсно готові допомогти.

«Друга не втрачай: грошей не позичай» – говорить нам народне прислів’я. Що ж робити? Адже всі ми опинялися в такому становищі, коли нам терміново потрібна фінансова допомога. Якщо ви позичите гроші і не будете повністю впевненим в тому, що хочете це зробити, ви ризикуєте відчути себе ображеним, і ваші стосунки з другом зіпсуються ще до того, як він поверне вам борг, і зможе віддячити.

????Якщо зрозуміли, що не готові зараз позичити кошти, делікатно скажіть про це (за бажанням вкажіть причину). Також ви можете запропонувати другу спільно знайти ідеї, де можна взяти потрібну суму.

????Віддавайте стільки, скільки готові втратити або подарувати.

Навіть якщо ви впевнені у платоспроможності вашого знайомого, краще підстрахувати себе. Ситуація може змінитись. Тому краще бути одразу готовим до того, що вам цю суму не повернуть. Рекомендуємо позичати тільки ту суму грошей, з якою ви готові попрощатися остаточно і це не вплине на ваші особисті фінансові цілі й заощадження. Сприймайте це як благодійність.

????Укладайте письмовий договір та визначайте терміни погашення боргу. Особливо, якщо сума суттєва. Краще обговорити умови заздалегідь (через якийсь час, з якими відсотками і якими частинами вам будуть повертати борг). ????????Підписуючи договір, людина, що позичає гроші, усвідомлює серйозність цього кроку і те, що вона повинна повертати борг в зазначені терміни. Можна хоча б розписку отримати.

??Слідкуйте за тим, щоб позичальник чітко дотримувався термінів платежів. В договорі ви можете прописати штрафи за несвоєчасну сплату, і це позбавить вас від зайвих клопотів, нагадування про платежі та з’ясування причин несплати. Можна встановити період, протягом якого позичальник може здійснити платіж без штрафу, адже ситуації бувають різні.

Джерело: https://www.facebook.com/ukrfinlitproject/photos/a.104772311091195/446711033563986


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь